Annons

Grekland kan skrota lag om universitetsfristad

Blommor placerade vid staketet som skadades av militärens pansarvagn under kväsningen av studentupproret vid Atens polytekniska universitet 1973. Varje år hedras offren för attacken – här 2018.
Blommor placerade vid staketet som skadades av militärens pansarvagn under kväsningen av studentupproret vid Atens polytekniska universitet 1973. Varje år hedras offren för attacken – här 2018. Foto: Petros Giannakouris/AP/TT

En flera årtionden gammal lag, som fredar grekiska universitet från ordningsmakten, väntas i dag rivas upp i en parlamentsomröstning.

– Ett kontroversiellt drag som retar upp vänstern, säger journalisten Yiannis Baboulias till TT.

Under strecket
Fanny Hedenmo / TT
Publicerad

Det var med det sju år långa militärstyret färskt i minnet som lagen om akademisk fristad infördes i Grekland 1982. I praktiken innebär lagen, unik i sitt slag i Europa, att polisen och militären inte har tillstånd att äntra landets universitetsområden utan att bli inbjudna specifikt av ledningen.

Tanken – att skydda det fria ordet från auktoritära krafter – har sina rötter i ett brutalt nedslaget studentuppror under den grekiska militärjuntan 1973.

Annons
Annons
Annons