Analys

Per Lindvall:Grekland, Irland, Portugal - och sedan ECB?

Per Lindvall

Portugal är ”räddat”, efter Grekland och Irland. Frågan är nu bara om hur ”räddat” det iberiska landets ekonomi egentligen är och kanske än mer, vem som står näst i kön? Kanske den europeiska centralbanken, ECB, vars balansräkning ser allt svajigare ut.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det blev i tisdags klart att euroländernas räddningsfond, EFSF, och internationella valutafonden, IMF, ställer upp med ett finansieringsstöd på maximalt 78 miljarder euro för att täcka den portugisiska statens lånebehov fram till 2013. Låneramen ser väl tilltagen ut i förhållande till Portugals prognostiserade lånebehov på runt 40 miljarder euro för att refinansiera förfallande lån och ta upp nya lån för att täcka de löpande underskotten.

Det ser således vid en första anblick ut att finnas en rejäl buffert för ”oförutsedda utgifter”. Förutsättningarna för att Portugal ska kunna nyttja dessa lån ser också skenbart mjuka ut, även om räntevillkoren inte har offentliggjorts. Det gäller exempelvis besparingskraven i statsbudgeten, där underskottet inte får överstiga 5,9 procent av BNP under 2011, 4,5 procent under 2012 för att vara nere på 3 procent till 2013. Den avgående regeringens besparingsförslag, vilket den föll på, var att underskottet skulle pressas till 4,6 procent under 2011 och vara nere på 3 procent redan till 2012.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons