Annons
X
Annons
X

Grekiskt storbråk om Lagardes försvunna skattelista

Två före detta grekiska finansministrar har nu hamnat under luppen i det grekiska bråket om skattesmitarlistan. Både George Papaconstantinou och hans efterträdare Evangelos Venizelos ska nu granskas för att de inte jagade de 2 000 namnen på listan.

Det socialistiska partiet Pasoks ledare Evangelos Venizelos pressas av bråket kring den grekiska skattesmitarlistan. Han gjorde inget för att utreda den under sin tid som finansminister, menar kritikerna

Det socialistiska partiet Pasoks ledare Evangelos Venizelos pressas av bråket kring den grekiska skattesmitarlistan. Han gjorde inget för att utreda den under sin tid som finansminister, menar kritikerna Foto: AP

Den kallas för Lagarde-listan eftersom de 2 000 namnen, lagrade på ett USB-minne, 2010 ska ha överlämnats av den nuvarande IMF-chefen Christine Lagarde. Hon var då finansminister i Frankrike och skickade det läckta materialet till den dåvarande grekiske finansministern Giorgos Papakonstantinou.

Häromdagen åtalades den grekiske redaktören Kostas Vaxevanis för att ha brutit mot lagen när han publicerade listan på rika greker som placerat pengar i Schweiz. Enligt åtalet kunde publiceringen i Vaxevanis veckomagasin vara ett brott mot personuppgiftslagen och redaktören riskerade upp till tre års fängelse. Men på torsdagen friades han, läs mer här.

Men historien slutar inte där. Det grekiska parlamentet har nu ombetts av en finansåklagare vid namn Gregoris Peponis att utreda varför varken George Papaconstantinou eller hans efterträdare Evangelos Venizelos utredde och försökta dra skattesmitarna inför rätta. Det rapporterar Financial Times.

Annons
X

Enligt FT fick George Papaconstantinou, som satt mellan 2009 och 2011, stickan av Lagarde men skickade den inte vidare till polisen. Han har senare sagt att den blev ”bortslarvad” på finansdepartementet. Inte heller Venizelos tog tag i frågan när han tillträdde 2011.

Den nye finansministern Yannis Stournaras kunde inte hitta listan när han tog över i juni i år.

– Det är en lista som skulle kunna vara användbar för att slå ned på skattesmitandet. Men jag blev informerad av mina tjänstemän att den inte kunde återfinnas, sade han i parlamentet enligt FT.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Grekiska kommentatorer tycker att hela affären med den borttappade listan är en skandal för de grekiska regeringarna och hela rättsväsendet.

  – Istället för att gripa skattesmitarna, så griper man journalisten som publicerar deras namn. Det är en påminnelse om att yttrandefriheten i korrupta regimer världen över får stå tillbaka för de gynnade gruppernas intressen, säger Emilios Avgoleas, professor i internationell bankrätt på Edinburgh University till FT.

  Parlamentet ska nu behandla begäran från åklagaren. Under Yannis Stournaras har finansdepartementet inlett en undersökning av hur 400 rika greker köpt dyra fastigheter i London och om de 22 miljarder euro som 54 000 greker har fört över till utlandet.

  Minst 15 000 transaktioner har inte deklarerats enligt departementet som hoppas kunna få in runt 2,5 miljarder euro i uteblivna skatter.

  Annons
  Annons
  X

  Det socialistiska partiet Pasoks ledare Evangelos Venizelos pressas av bråket kring den grekiska skattesmitarlistan. Han gjorde inget för att utreda den under sin tid som finansminister, menar kritikerna

  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X