Analys

Per Lindvall:Grekiskt kaos hotar hela euron

Per Lindvall

De omedelbara ekonomiska spridningseffekterna av Greklands politiska och ekonomiska kaos kan sannolikt begränsas. Den politiska smittorisken, där de etablerade ”krisansvariga” partierna slängs ut, har däremot ökat och därmed risken för att eurosamarbetet spricker.

Publicerad
Annons

De omvälvande valresultaten i Grekland och Frankrike kan knappast sägas vara oväntade. Utgången följer bara ett etablerat och tyvärr förutsägbart mönster där de regeringar som har varit ansvariga för krishanteringen entledigas på löpande band. Under de senaste två åren har regeringarna i 12 av eurozonens 17 medlemsländer röstats bort eller fått se koalitioner kollapsa. Den finansiella krisen har följts av statsfinansiell kris, där nästa steg i utförstrappan är en politisk kris.

Tyvärr är det inte heller särskilt överraskande att ytterlighets- och populistiska partier till både höger och vänster kliver fram i rampljuset , när de traditionellt statsbärande mera centristiska partierna har förbrukat sitt förtroende som krishanterare.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons