Annons
X
Annons
X

Grekiska regeringen godtar krispaket

Den grekiska regeringen är enig om att uppfylla EU, ECB och IMF:s krav. Men först lämnade flera ministrar regeringen i protest. Nu vänds alla ögon mot parlamentet som röstar om krispaketet på söndag.

Av AFP, Reuters, TT
(uppdaterad)
[object Object]
Greklands biträdande utrikesminister Marilisa Xenogiannakopoulou lämnar regeringen. Foto: AP

Brandbomber, flaskor och gatstenar ven genom luften på Syntagmatorget i Aten när maskerade demonstranter och poliser drabbade samman. Ilskan inför Greklands ekonomiska stålbad växer, och på fredagen lämnade ministrar från högerpartiet Laos den redan bräckliga övergångsregeringen i protest.

– Vi kommer inte att rösta om låneöverenskommelsen, sade partiledaren Giorgios Karatzaferis vid en presskonferens i Aten.

– Förödmjukelse tvingas på oss. Jag tolererar det inte. Och jag tänker inte tillåta det, hur hungrig jag än är.

Annons
X

Premiärminister Lucas Papademos besvarade elden med att Grekland måste slåss till sista blodsdroppen för att hindra att landet går i konkurs. Ministrar som känner att galoscherna inte passar gör helt rätt i att dra sig ur.

– Det viktigaste nu är att göra vad som än krävs för att det nya ekonomiska programmet ska antas, sade han.

– Och det är självklart att den som inte instämmer i eller röstar för det nya programmet kan inte stanna kvar i regeringen.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Då hade två biträdande ministrar från socialdemokratiska Pasok redan lystrat till uppmaningen och gjort Laos avhoppare sällskap. Senare på kvällen röstade regeringen ja till det åtstramningspaket som EU, Europeiska Centralbanken (ECB) och Internationella valutafonden (IMF) kräver. Nu inträder en spänd väntan inför söndagens parlamentsomröstning.

  Sannolikt kan Laos, som har 16 av parlamentets 300 platser, inte stjälpa omröstningen. Men att partiet lämnar regeringen hade varken landet eller premiärminister Lucas Papademos önskat.

  Söndagens omröstning till trots är det nämligen inte säkert att Grekland får de nödlån på 130 miljarder euro landet så innerligt behöver.

  Sent i torsdags ställde euroländernas finansministrar ytterligare tre villkor för en utbetalning: Det grekiska parlamentet måste ställa sig bakom det förhandlade åtstramningspaketet på söndag och regeringen måste precisera utgiftsminskningar på 325 miljoner euro. Dessutom måste de politiska ledarna måste försäkra att åtgärderna genomförs, oavsett utgången i valet i april.

  Aten TT-Reuters-AFP

  Annons
  Annons
  X

  Greklands biträdande utrikesminister Marilisa Xenogiannakopoulou lämnar regeringen.

  Foto: AP Bild 1 av 2

  Protest utanför parlamentet.

  Foto: AP PHOTO/THANASSIS STAVRAKIS Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X