Annons
X
Annons
X

Grekisk vänstergrupp tände eld på tysk bil

En grekisk vänstergrupp har vandaliserat en tysk topptjänstemans hus, satt eld på hans bil och hotat honom och hans kollegor i protest mot de åtstramningar som Grekland tvingas underkasta sig för att få bukt med sin ekonomiska kris.

Horst Reichenbachs hus vandaliserades och bilden bränndes av okända gärningsmän.
Horst Reichenbachs hus vandaliserades och bilden bränndes av okända gärningsmän. Foto: ANDREAS KLAER

Horst Reichenbach leder en särskild EU-arbetsgrupp på cirka 50 personer som ska vägleda Grekland i krisen - eller diktera villkoren för krislandet, som andra väljer att kalla uppdraget. Natten till i går slängde okända gärningsmän hinkar med färg över Reichenbachs hus i Potsdam utanför Berlin, och hans bil stacks i brand.

En grupp som kallas sig Loukanikos vänner, efter den herrelösa hund som syntes ofta och snart adopterades av demonstranterna på Syntagmatorget i Aten, kontaktade dagen efter den tyska tidningen Berliner Morgenpost och tog på sig attacken.

Gruppen hotar också i brevet till Berliner Morgenpost ”trojkan” av tjänstemän från EU-kommissionen, Europeiska Centralbanken och IMF, som kontrollerar att Grekland följer direktiven, och som alltså leds av tysken.

Annons
X

Under krisen så har det det irriterat vanliga greker extra mycket att de politiker och tjänstemän som ska se till att EU:s krav på nedskärningar och ekonomisk bältesspänning görs leds av en tysk. I flera grekiska tidningar har skämttecknarna framställt trojkans medlemmar som nazister i andravärldskrigsuniformer.

Andra medier har kopplat ihop Horst Reichenbachs namn med det engelska ordet för Tredje riket, Third Reich.

Tysk polis ville inte bekräfta om Reichenbach eller andra medlemmar av hans familj varit hemma under attacken.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Horst Reichenbachs hus vandaliserades och bilden bränndes av okända gärningsmän.

  Foto: ANDREAS KLAER Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X