Annons

Grekisk ränta nära historiskt bottenrekord

Greklands finansminister Euklidis Tsakalotos diskuterade i helgen att tidigarelägga avbetalningar av grekiska IMF-lån med företrädare för valutafonden. Arkivbild
Greklands finansminister Euklidis Tsakalotos diskuterade i helgen att tidigarelägga avbetalningar av grekiska IMF-lån med företrädare för valutafonden. Arkivbild Foto: Vadim Ghirda AP/TT

Grekiska obligationsräntor faller ned mot historiska bottenrekord. En plan för tidigarelagd avbetalning på dyra grekiska krislån från Internationella valutafonden (IMF) driver på utvecklingen.

Under strecket
TT
Publicerad

Greklands finansminister Euklidis Tsakalotos diskuterade frågan om att tidigarelägga avbetalningar på drygt en tredjedel av landets IMF-lån på helgens IMF-möte i Washington. Amorteringen, som syftar till att få ned landets räntekostnader, ska enligt en Reuterskälla finansieras med ett nytt grekiskt obligationslån i slutet av juni.

De IMF-lån som Grekland nu vill betala av i förtid uppgår till 3,8 miljarder euro och har en ränta på 5,1 procent. De härrör från den djupa statsfinansiella kris Grekland gick in i 2009–2010, som raderade ut en fjärdedel av landets BNP och pressade upp arbetslösheten till över 25 procent.

Annons
Annons
Annons