Annons
X
Annons
X

Grekisk professor varnar för grekiskt euroutträde

Samma sekund som Grekland drar sig ur eurosamarbetet startar nedräkningen för hela eurozonen. Inom ett dygn faller flera euroländers ekonomier. Det spår den grekiske domedagsprofessorn Yanis Varoufakis i en intervju med Sveriges Radio.

Kanske har även Grekland fått en
Dr Doom? Den grekiska ekonomiprofessorn Yanis Varoufakis har tidigare varnat för de långtgående konsekvenserna om Greklands ekonomi havererar.

– Problemet är att Europa förnekar problemets allvar, sa Yanis Varoufakis till den nederländska tv-kanalen N i en intervju i maj.

Nu går han ”all in” – kanske just för att få Europas ledare att lyssna till varningen.

Annons
X

– Om Grekland utlyser att det lämnar eurozonen så kommer den att upphöra helt inom ett dygn, säger Varoufakis i en intervju
med Sveriges Radio.

Därmed får Tysklands förbundskansler Angela Merkel konkurrens i domedagsprofetiorna om svallvågorna vid en grekisk finanskollaps. Merkel har som bekant tidigare varnat den egna befolkningen för att ”om euron faller, faller hela Europa”.

Yanis Varoufakis spinner vidare på Merkels profetia genom att spå hela eurozonens död inom samma dygn som Grekland tillkännager ett eventuellt utträde ur eurosamarbetet.

Ett sådant marddrömslikt scenario skulle enligt Yanis Varoufakis framkalla en omedelbar finansiell hjärtinfarkt:

  • Ekonomiskt svaga länder som Irland kommer att drabbas av kapitalflykt, italienska räntor skjuter i höjden och bankerna i eurozonen slutar att låna ut pengar till varandra.
  • Förbundskansler Angela Merkel kommer därefter släppa nyheten om att även Tyskland lämnar eurosamarbetet och går tillbaka till D-marken. Rikare euroländer som Finland och Nederländerna ansluter sig till den nya tyska valutan.
  • Sarkozy får däremot knacka förgäves på den tyska dörren. Frankrike släpps inte in på grund av obalanser i den franska ekonomin, spår Yanis Varoufakis i intervjun med Sveriges Radio.

Nästa stora smäll kommer när den holländska kreditbubblan spricker och den tyska valutan blir för högt värderad. Tysklands exportindustri blir direkt lidande och många tyska arbetare sparkas från sina jobb. Den allt svagare euron leder till kraftig inflation i Frankrike och Spanien.

Dominoeffekten fulländas när ett fallande Europa drar med sig både USA och Kina i det finansiella svarta hål som bildats. Anledningen är att båda superekonomierna är beroende av ett välmående Europa för den inhemska tillväxten.

Yanis Varoufakis argumenterar för att Greklands skulder ska skrivas av så snabbt som möjligt. Men problemet har blivit mycket större än att bara handla om den grekiska ekonomin, understryker han.

– Krisen har vidgats till Italien, Spanien, till de franska, belgiska och tyska bankerna. Varje försök att behandla den grekiska räntenivån utan att se till utvecklingen utanför landets gränser går emot sunt förnuft, säger Yanis Varoufakis till Sveriges Radio.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X