Annons
X
Annons
X

Grekisk premiärminister slår larm

Greklands regering måste ställa in betalningar om nödlån inte betalas ut inom kort.

Av Reuters, TT
(uppdaterad)
Foto: SCANPIX

– Vi klarar oss till slutet av november, varnar premiärminister Antonis Samaras.

Greklands koalitionsregering har sedan nyvalet i juni ännu inte kunna enas med långivarna bakom stödprogrammet från i våras och har därmed inte fått några nya utbetalningar av nödlån från EU och IMF. Nu kan landet inte hålla sig flytande i mer än knappt två månader till, enligt Samaras.

– Sedan är kassakistan tom, säger han i en intervju med den tyska affärstidningen Handelsblatt.

Annons
X

Antonis Samaras tillägger att Europeiska centralbanken (ECB) skulle kunna stödja Grekland genom att sänka räntorna på de grekiska obligationer som centralbanken i olika omgångar av stödåtgärder köpt på sig under krisåren.

– Eller så skulle de kunna förlänga löptiderna, säger han.

På Samaras önskelista finns även en ny omgång stöd direkt till Greklands banker från krisfonden ESM, av samma slag som Spaniens sparbanker beviljats.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – De skulle vara en betydande lättnad, säger han.

  Sent i dag träffas Spaniens premiärminister Mariano Rajoy, Frankrikes president Francois Hollande och Italiens premiärminister Mario Monti i Malta. Enligt Reuters källor ska de tre ledarna bland annat diskutera hur Spaniens statsfinansiella problem ska hanteras och om det är läge för Spaniens regering att ansöka om ett stödprogram från ESM, vilket i sin tur skulle kunna öppna upp för ECB att stödköpa spanska statspapper.

  Stödköpen antas pressa ned spanska låneräntor och därmed minska risken för att den kris den hårt pressade spanska staten befinner sig i förvärras.

  Stödfonden ESM har sitt första styrelsemöte på måndag. En del bedömare tror att Spanien inte kommer att be om nödlån, utan nöja sig med att begära att även ESM stödköper spanska papper i samband med auktioner på nya spanska växlar och obligationer.

  ECB-chefen Mario Draghi har begränsat sitt nya och ännu inte aktiverade stödköpsprogram, OMT, till redan emitterade statspapper på andrahandsmarknaden med löptider på högst tre år.

  – Jag tror alla inser att en återhämtning i världsekonomin bygger på att man får ner osäkerheten kring spanska banker och spanska offentliga finanser, säger finansminister Anders Borg (M) inför nästa veckas möte för EU:s finansministrar i Luxemburg.

  Efter Luxemburg åker Borg till IMF:s och Världsbankens möten i Japan och även där kommer den ekonomiska krisen i Europa att vara ett huvudämne. De hundra miljarder euro som avsatts för stöd till spanska banker måste börja användas, enligt Borg.

  – Det som nu måste ske är en spansk ansökan om stöd, som bygger på att EU-kommissionen och ECB bedömer att Spanien har gjort tillräckligt, och att ECB sedan kan börja agera, säger Borg.

  Han är pessimistisk om Greklands utsikter.

  – Jag tror att det visar sig att de inte har uppfyllt sina åtaganden och att inte klarar de offentliga finanserna, säger Borg.

  Han tror att alla vidare planer på att euroländerna skulle skriva ned sina lön till Grekland kan ge negativa följder, få skulle vara beredda att ställa upp med ytterligare stöd efter det.

  Berlin TT-Reuters

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X