Annons
X
Annons
X

Grekisk kris gynnar svenska turister

Den ekonomiska krisen i Grekland har inte avskräckt svenska charterresenärer. Tvärtom ökar de tre stora researrangörerna Apollo, Ving och Fritidsresor antalet resor till medelhavslandet,

Av TT
(uppdaterad)

De tre arrangörerna, som tillsammans flyger omkring 300 000 charterresenärer till Grekland varje år, ökade volymen med fem procent 2011. 2012 väntas en ökning på ytterligare 5-10 procent, uppger Sveriges Radios Ekot.

När inhemska och tyska turister sviker sjunker i stället priserna för svenska resenärer.

Grekland har under många år legat högt upp på listan bland svenskarnas favoritresmål, berättar Kajsa Moström, informationschef på Apollo. Att vi hållit fast vid Greklandssemestern även under krisen beror delvis på en för oss fördelaktig ekonomisk utveckling.

Annons
X

En sjunkande inhemsk efterfrågan har pressat ner priserna och charterbolagen har bland annat kunnat få bättre avtal när de förhandlat om sina hotellkontrakt.

– Vi såg en liten svacka när man förhandlade om stödpaketet, men när det kom på plats steg efterfrågan igen, säger Kajsa Moström till TT.

Men trogna resenärer tycks helt enkelt gilla Grekland och känner en viss solidaritet med folket.

– Det finns en stor kärlek till Grekland. Många har rest dit år efter år och resonerar som så att nu i kristider behöver Grekland turismen mer än någonsin. Att man kan bidra till tillväxten genom sin resa, säger Moström.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X