Annons
X
Annons
X

Grekfrossa på Stockholmsbörsen

En grekisk folkomröstning sänkte de europeiska börserna på tisdagen. I Stockholm dök OMXS-index med 4,5 procent till 294,8. I vissa länder föll bankaktierna stundtals fritt.

Av TT
(uppdaterad)

Greklands oväntade beslut att folkomrösta om det nya EU-stödpaketet kostade aktieägare många miljarder kronor runtom i världen på tisdagen. På Parisbörsen rasade till exempel Société Générale med drygt 16 procent och i Frankfurt dök Deutsche Bank med 8 procent.

Även de fyra svenska storbankerna kämpade i motvind, mest utför gick det för Swedbank som tappade 7 procent.

Av alla bolagen på Stockholmsbörsen var det bara sex som steg på tisdagen, varav hälften hade en omsättning på mindre än 10 000 aktier. Bland storföretagen var utvecklingen nattsvart. Minst dåligt gick det för Astra Zenca, ned med 0,4 procent. Sämst var SSAB, ned med 10 procent.

Annons
X

Folkaktien Ericsson backade med 2,2 procent och H & M med 4,3 procent.

Delårsrapporterande Sandvik har varslat 365 anställda i Sverige om uppsägning. Orsaken är att bolaget ska spara pengar trots en miljardvinst. Sandviks aktie sjönk med 6,5 procent på den sura börsen.

Nordnets vd Carl-Viggo Östlund lämnar bolaget för att bli vd hos statliga SBAB. Aktien föll med 1,7 procent. Konkurrenten Avanzas aktie tappade 3,4 procent.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  De ledande Europabörserna backade också. I London föll FTSE-index med 2,2 procent till 5 421,6. Frankfurtbörsens DAX-index var ned med 5 procent till 5 834 och Parisbörsens CAC-index dök med 5,4 procent till 3 068,3.

  Sven-Arne Svensson, chefekonom på Erik Penser Bankaktiebolag, befarar att det nu blir mångårig oro på börserna.

  – Det kommer att vara så mycket oklarheter framöver så jag tror att det kommer att vara stökigt en tre-fyra år framåt, både på börserna och i ekonomierna, säger han.

  Har du koll på skuldkrisens huvudpersoner? quiz.svd.se

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X