Annons
X
Annons
X

Grekerna: Vi jobbar hårdast i Europa

Euron har varit dålig för oss, men vi vill inte gå tillbaka till vår gamla valuta. Och vi jobbar hårdast i Europa. Så tycker majoriteten av grekerna, enligt en ny opinionsundersökning.

[object Object]
Greker passerar utanför landets centralbank i Aten under tisdagen. Foto: PETROS GIANNAKOURIS/AP

Det är ett lite motsägelsefullt budskap som kommer fram i undersökningen, som presenterades av Pew global attitudes project på tisdagen och där runt 1000 invånare vardera i åtta europeiska länder har fått säga sitt om euron och Europa.

Hos invånarna i alla de fem euroländerna i undersökningen – Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien och Grekland - är synen på valutaunionen tydlig: euron har inte varit bra för det egna landet. 63 procent av invånarna i de fem länderna är överens om att så är fallet.

• LÄS MER
Lindvall: ”Europas desintegration är i full gång”

Annons
X

Men även om man tycker att euron mest har haft negativ inverkan på landets ekonomi, vill majoriteten ändå inte gå tillbaka till sin gamla valuta. Och här är man mest säker på sin sak i Grekland – hela 71 procent vill behålla euron, trots de problem man anser att valutan har vållat.

Om invånarna i Grekland är någorlunda överens med de övriga euroländerna i synen på valutasamarbetet, är man det inte i synen på var man arbetar hårdast. I sju av de åtta EU-länderna i undersökningen – utöver euroländerna handlar det om Storbritannien, Polen och Tjeckien – menar man att tyskarna är de som arbetar hårdast inom unionen.

I Grekland menar man istället att det är den egna befolkningen som sliter mest. I de övriga länderna har man en annan syn på grekernas arbetsmoral. I både Storbritannien, Tyskland, Spanien, Polen och Tjeckien menar man att Grekland är det land där man arbetar minst hårt i hela unionen.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  • LÄS MER:
  ”Ta med mer cash till Grekland”

  Även när det gäller förekomsten av korruption sätter grekerna sig själva högst upp i ligan, men här är invånarna i de övriga länderna inte lika hårda mot det krisdrabbade landet. I stället är det Italien som är det mest populära svaret på vilket land som är mest korrupt.

  När det gäller framtiden finner man föga förvånande mest pessimism i Grekland. Endast 2 procent är nöjda med hur situationen är i landet och dess ekonomi, och bara 9 procent tror att landets ekonomi kommer att förbättras under det kommande året.

  Annons
  Annons
  X

  Greker passerar utanför landets centralbank i Aten under tisdagen.

  Foto: PETROS GIANNAKOURIS/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X