Greenspans bok om finanskrisen sågas

Den förre centralbankschefen Alan Greenspan utkommer i dagarna med boken ”The map and the territory”. Den är tänkt som en analys av vad som gick snett före krisen men slutar med försvaret att alla missade varningssignalerna.

Publicerad
Alan Greenspan.

Alan Greenspan.

Foto: AP PHOTO
Annons

Greenspan styrde i princip världsekonomin i nästan 20 år och kallades omväxlande för ”maestro” eller ”oraklet” med berättelser om hur han lusläste statistik som knattrat in under natten i badkaret varje morgon. Han lämnade chefsrummet ett och ett halvt år före kraschen hösten 2008 och efteråt har det spekulerats mycket i huruvida hans politik bidrog till bubblan och kollapsen.

Inte alls, menar Greenspan. Han skriver visserligen att striktare regler om kapitalreserver skulle ha lindrat förloppet, men nämner inte att Fed förordade mer självständighet för bankerna, var redo att sänka räntor och dessutom kunde ha slagit ner på derivathandeln. Han säger inget om att han var stark förespråkare av skattesänkningarna under George W Bush efter åren med ett litet budgetöverskott.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons