Annons
X
Annons
X

Greenpeace pressar Damberg agera om Vattenfall

Pressen på näringsminister Mikael Damberg ökar om Vattenfalls planer på att sälja innehavet i tysk brunkol. Oppositionspolitiker öppnar för klimatkrav och miljöorganisationen Greenpeace har samlat in 65 000 namnunderskrifter.

Vattenfall säljer tyska brunkolen
[object Object]
Näringsminister Mikael Damberg (S) tog emot en protestlistorna från Greenpeace Annika Jacobson på fredagen. Foto: Lars Pehrson

**Näringsminister Mikael Damberg (S) **har fått 65 000 namnunderskrifter från miljöorganisationen Greenpeace i sin hand. Underskrifterna vill att ministern ska se till statliga energijätten Vattenfall inte säljer sin tyska brunkol, utan lämnar kolet kvar i marken.

– Regeringen kommer in först när det finns ett förslag att ta ställning till. Tyskland bestämmer över tysk energipolitik och landet vill behålla kol i sin energimix under en övergångsperiod, sade Mikael Damberg till Greenpeace-anhängarna när han tog emot bunten med papper.

I sex veckor har organisationen haft ett växthus stående utanför näringsdepartementet. Dit har organisationen bjudit in artister, talare och även Vattenfalls vd Magnus Hall. Underskrifterna har samlats i hop delvis under tiden utanför departementet, men även i samband med andra kampanjer emot en försäljning.

Annons
X

– Förhoppningen är att Mikael Damberg ska ta till sig att det finns ett väldigt stort folkligt stöd för att se till att Vattenfalls kol stannar i marken, säger Annika Jacobson, Sverige-chef för Greenpeace.

När Mikael Damberg klivit ner från den provisoriska scenen vill han inte svara på hur han kommer agera om han får ett försäljningsförslag från Vattenfall utan klimatkrav riktade till köparen.

– Riksdagen har varit väldigt tydlig med att Vattenfall ska bedriva sin verksamhet affärsmässigt och det har regeringen att förhålla sig till, säger han.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vad vill du säga till de 65 000 människorna som är oroade för kolets klimateffekter?

  – Jag förstår att många är oroliga och det är en anledning till att Sverige är så engagerade i klimatpolitiken, både här hemma och internationellt.

  Blir den politiken trovärdig om man samtidigt säljer brunkolen?

  – Ja, för det är Tyskland som bestämmer över tysk energipolitik. Vi måste också göra vad vi kan för att Vattenfall ska kunna göra investeringar i förnybart.

  Flera analytiker har pekat på att Vattenfall kommer få dåligt betalt för sin brunkol – eller till och med tvingas betala för att bli av med den.

  Ökar försäljningen möjligheterna att investera i förnybart?

  – Det är en fråga för styrelsen. Men med de låga elpriser vi har i dag måste man titta även på vad det kostar att driva kolkraftverken. Stora delar av energimarknaden är olönsam i dag.

  Regeringen pressas inte bara från miljöorganisationer. Liberalernas energipolitiska talesperson Maria Weimer svängde nyligen och sade i en intervju med Altinget att Liberalerna fortfarande vill se en försäljning, men att partiet tycker det vore rimligt att ställa krav på klimat- och miljöhänsyn vid en affär. Hon sa också att "det kan finnas argument för att avstå från en affär".

  Även Kristdemokraterna energipolitiska talesperson Pernilla Gunther har öppnat för att ställa klimatkrav vid en försäljning. Frågans förskjutning i riksdagen har lett till att Vänsterpartiet krävt att regeringen kallar till samtal. Vänsterpartiet vill att Vattenfall behåller kolet och avvecklar det till år 2030.

  Annons

  Näringsminister Mikael Damberg (S) tog emot en protestlistorna från Greenpeace Annika Jacobson på fredagen.

  Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X