Annons
X
Annons
X

Johan Eriksson: Greenpeace har dåliga skäl att skälla på Shell

Greenpeace har i flera veckor kapat Shells varumärke och genomfört förfalskade kampanjer för bolagets kommande provborrningar till havs utanför Alaska. För en tid sedan blockerade Greenpeace Shells huvudkontor i Haag och i veckan har aktivistiska isbjörnar belägrat företagets bensinstationer runt om i världen. I går klättrade isbjörnarna upp på taket till Shells bensinstation i Bromma och satte sina egna banners över Shell-loggan. Greenpeace vill att Shell och alla andra ”låter bli” Arktis.

Förhoppningen är naiv.

Arktis förväntas innehålla 30 procent av jordens gasreserver och 13 procent av de uppskattade oljereserverna. Höga energipriser, teknikutveckling och smältande polarisar gör att resurserna blivit enklare och mer lönsamma att utvinna än någonsin tidigare.

Annons
X

Inte ens de allra mest optimistiska tror att världen radikalt och på kort tid kommer att kunna minska användningen av fossila bränslen.

Dessutom bor det mer än fyra miljoner människor i de arktiska områdena. Människor som knappast vill bli ”räddade” av Greenpeace, utan folk som precis som alla andra vill ha tillväxt, inkomster och framtidstro.

Greenpeace har dock helt rätt i att oljeutvinning i Arktis är förenat med stora risker.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Bara för att det blivit varmare betyder det inte att väderförhållandena slutat vara extrema. Mörker, stormar, kyla, och ett isolerat och otillgängligt läge försvårar sanering och räddningsarbete efter ett eventuellt läckage. Bakteriesammansättningen i de arktiska vattnen gör dessutom att olja bryts ner långsamt.

  Det finns alltså starka skäl till att vara vaksam och ställa hårda miljökrav på den som vill utvinna naturresurser i Arktis. Och det är faktiskt precis vad de arktiska staterna gör i dag.

  Shells tillståndsprövning har varit lång och omfattande. I
  The Economist (16/6) berättas det att företaget hittills satsat fyra miljarder dollar på Alaska-projektet, utan att bygga en enda oljerigg.

  60 miljoner dollar har gått till forskning om djurliv och arkeologi. Med all rätt har man dessutom redan investerat i den teknik som till slut stoppade läckan i Mexikanska golfen efter att borrplattformen Deep Water Horizon exploderade.

  Greenpeace önskan om att FN ska freda området, på samma sätt som man gjorde med Antarktis på 1960-talet är orealistisk.

  Medan Antarktis är en obefolkad kontinent omgiven av hav är Arktis ett hav omgivet av länder. Länder som självständigt bestämmer över sina gränser. Länder som behöver energi till bilar, industrier och uppvärmning.

  Arktis öppnar sig. Utmaningarna är enorma. Men Arktis är inget museum.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X