Greenpeace attackerade Jordbruksverket

Den amerikanska kemikoncernen Monsanto vill sälja genmodifierad majs i EU. I Sverige ligger bolagets ansökan hos Jordbruksverket – som vägrar att lämna ut den i sin helhet. Trots att det finns farhågor om att majsen kan vara hälsofarlig.

Under strecket
Publicerad
Aktivister från Greenpeace genomförde på onsdagen en aktion mot jordbruksverket i Jönköping.

Aktivister från Greenpeace genomförde på onsdagen en aktion mot jordbruksverket i Jönköping.

Annons

Det är Greenpeace som bett om att få ta del av allt forskningsmaterial i Monsantos ansökan. Hittills har Jordbruksverket bara gått med på att visa sammanfattningen av forskningsresultaten. Underlaget vill verket inte släppa.
– Miljöriskbedömningen, som alltid finns i de här ärendena, är alltid offentlig. Men det material som vi inte lämnat ut är själva metoden, säger Christina Huhtasaari, tillförordnad generaldirektör på Jordbruksverket, till TT.
Majsen – kallad MON 863 – är omdiskuterad. Enligt Greenpeace har den orsakat en rad defekter när den testats på råttor. Bland annat ska den ha skadat råttornas lever och njure, samt påverkat antalet vita och röda blodkroppar och mängden blodsocker hos djuren. I Europa har även olika forskningsorgan uttryckt liknande farhågor om majsen, som redan finns på marknaden i Kanada och USA.

Den 20 september röstar Sverige i EU om Monsantos ansökan, och Greenpeace vill ha ut handlingarna innan dess för att kunna påverka debatten. Men Jordbruksverket vill inte lämna ut hela materialet eftersom det kan vara en nackdel för Monsanto ur konkurrenssynvinkel.
– Vi tycker att det kan vara skadligt för företaget att lämna ut det. Ett konkurrerande företag kan kopiera samma metodik, för det kan finnas rätt mycket arbete bakom att komma fram till den metodiken, säger Christina Huhtasaari.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons