Annons

Green bookGreen book blir inte mer än hollywoodsk hjärtevärmare

Viggo Mortensen gör aldrig en dålig insats. Tillsammans med Mahershala Ali håller han liv i ”Green book”.
Viggo Mortensen gör aldrig en dålig insats. Tillsammans med Mahershala Ali håller han liv i ”Green book”. Foto: Patti Perret/Nordisk Film

Ännu en oväntad vänskap – denna gång mellan en konsertpianist och hans livvakt. Men det historiska dramat ”Green book” är knappast en väl berättad film.

Under strecket
Publicerad

1962 i New York. ”Lawrence av Arabien” visas på biograferna. Bernstein, Seeger och Dylan spelar i konserthusen. En metropol som andas framsteg och civilisation. Filmens huvudperson Tony Lipp (Viggo Mortensen) är en karismatisk italienare från Bronx, familjefar och nattvakt med förmåga att snacka – eller slå – ner dem som kommer i vägen.

Lika imponerad över Tonys slängiga fraser är inte Don Shirley (Mahershala Ali), en ung berömd konsertpianist som odlar sin ensamhet som en sentida Harry Schein: i ett mondänt hem tillsammans med en flaska Cutty Sark. Men för en längre turné i den hårt segregerade Södern behöver han en chaufför och slipad livvakt i ett. Tony är den som rekommenderas. Och betalar jobbet bara bra nog kan Tony leva med det ”ovärdiga”, trots att han äcklats svårt av två svarta hantverkare som hustrun nyss anlitat.

Annons
Annons
Annons