Annons
X
Annons
X

Så blir minnesmärket som hedrar offren för tsunamin

Den danska konstnären Lea Porsagers verk "Gravitational ripples" blir minnesmonument för offren för flodvågskatastrofen i Thailand 2004.

Ett verk som ger rum för olika känslor, enligt juryn.

Av TT
(uppdaterad)
Konstnären Lea Porsagers verk "Gravitational waves" blir minnesmonument för offren för flodvågskatastrofen i Thailand 2004.
Konstnären Lea Porsagers verk "Gravitational waves" blir minnesmonument för offren för flodvågskatastrofen i Thailand 2004. Foto: Claudio Bresciani/TT

"Gravitational waves" blir det verk som permanent ska hedra tsunamins offer. Verket utsågs till vinnare eftersom Porsager "har format en plats som länkar oss människor till naturen och kosmos och samtidigt ger rum för olika känslor, från ensamhet och saknad till samhörighet och lyckliga minnen", som juryns motivering lyder.

– När jag tog fram förslaget tänkte jag på tsunamin som en påminnelse om den brutala existensen. Vi är bara en liten jord i universum, säger Porsager på Statens konstråds och Statens fastighetsverks pressträff.

Verket var ett av fem tävlingsbidrag som har ställs ut på Thielska galleriet i Stockholm sedan början av året. På grund av reglerna kring offentliga upphandlingar har det fram till nu varit hemligt vilka konstnärer som ligger bakom förslagen.

Annons
X

– Jag är mycket glad, det här var mitt eget favoritförslag. Det var väl egentligen det enda av de fem förslagen som jag kände på ett riktigt genomgripande sätt hanterade den här platsen och skapade ett minnesmärke som skulle på något vis kunna få en stor betydelse, säger Patrik Amsellem, museichef för Skissernas museum, till Sveriges Radio.

Som en del i minnesvården ska besökarna kunna ta del av namn på personer som omkom, men det är de anhöriga som avgör om ett namn ska vara med eller inte.

543 svenskar omkom i flodvågskatastrofen. Tsunamimonumentet ska uppföras på en minnesplats på Blockhusudden på Djurgården i Stockholm och invigs våren 2018.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Foto: Claudio Bresciani/TT
  Tsunamivården ska ligga på Blockhusudden på Djurgården i Stockholm. Pressbild. Foto: Melker Dahlstrand
  Annons
  Annons
  X

  Konstnären Lea Porsagers verk "Gravitational waves" blir minnesmonument för offren för flodvågskatastrofen i Thailand 2004.

  Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 3
  Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 2 av 3

  Tsunamivården ska ligga på Blockhusudden på Djurgården i Stockholm. Pressbild.

  Foto: Melker Dahlstrand Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X