Annons
X
Annons
X

Gravida nekades sjukpeng

Graviditet är ingen sjukdom, ansåg försäkringskassan och nekade kvinnorna sjukpenning då de inte kunde arbeta på grund av sina besvär. Jämo har därför stämt försäkringskassan för könsdiskriminering.

De fyra kvinnorna som nekades sjukpenning av försäkringskassan har drivit sina ärenden till tingsrätten med Jämos hjälp, skriver tidningen Lag & Avtal.

Jämo stämde försäkringskassan för könsdiskriminering förra året eftersom kvinnorna inte fått någon sjukpenning på grund av att deras besvär ”var en normal följd” av graviditeten. Jämo anser dock att besvär av den omfattningen de gravida kvinnorna hade hade gett en person som inte var gravid sjukpenning.

Stämningarna förra året fick stor uppmärksamhet och ledde till att ytterligare 20 kvinnor anmälde försäkringskassan för könsdiskriminering. Jämo har nu stämt kassan i ytterligare två fall, skriver Lag & Avtal.

Annons
X

I det ena fallet handlar det om en idrottspedagog som tränar vuxna med funktionshinder. Ett arbete som bland annat innebär tunga lyft. Under graviditeten kunde hon inte arbeta på grund av smärtor i rygg och bäcken.

Det andra fallet gäller en byggnadsingenjör som har ett stillasittande arbete. Mot slutet av graviditeten kunde hon bara sitta korta stunder och kunde därför inte utföra sitt arbete.

Försäkringskassan nekade båda dessa kvinnor sjukpenning med motiveringen att graviditet inte är en sjukdom. Jämo anser dock att kvinnorna utsatts för könsdiskriminering eftersom besvär av denna art hade gett en icke-gravid ersättning.

Jämo yrkar 75 000 i skadestånd till varje kvinna. Försäkringskassan har inte velat förlikas i något av fallen. Lag & Avtal skriver att myndigheten ska lämna kompletteringar till rätten före den 22 augusti och en tid därefter börjar huvudförhandlingarna. Jämo företräder kvinnorna.

E24

Annons
Annons
X
Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X