Gravida avråds från mat i konserver

Svd Granskar Forskare avråder gravida från att äta konserver. SvD har visat att konserverad mat ger höga halter av det östrogenliknande ämnet bisfenol A. En stor amerikansk studie pekar på risker för bröstcancer hos apfoster som utsatts för kemikalien.

Under strecket
Publicerad
Minna Berglund är förvånad över att SvD:s experiment visade på så kraftigt höjda halter av bisfenol A men äter inte särskilt mycket konserver själv. ”Jag oroar mig inte särskilt mycket överhuvudtaget, det är inte heller bra för barnet”, säger hon.

Minna Berglund är förvånad över att SvD:s experiment visade på så kraftigt höjda halter av bisfenol A men äter inte särskilt mycket konserver själv. ”Jag oroar mig inte särskilt mycket överhuvudtaget, det är inte heller bra för barnet”, säger hon.

Foto: ANGELICA ZANDER
Annons

Brie, getost och andra dessertostar är det enda som vegetarianen Minna Berglund aktivt har undvikit i snart nio månader. Den hormonstörande kemikalien bisfenol A, som vuxna framför allt får i sig via konservburkar, har hon däremot knappt hört talas om.

–Konserver har jag aldrig ens tänkt på att de skulle kunna vara en risk, säger Minna Berglund.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons