Annons

Gravid mot sin vilja – och utkastad från sin skola

Förr var det en anläggning för djurförsök. Nu är det Sydafrikas enda skola för gravida flickor. För 15-åriga Hope blev den räddningen när hon trodde livet var över.

– Jag vet inte vad jag hade gjort utan den här skolan, säger hon.

Under strecket
Publicerad
Foto: Madelene CronjéBild 1 av 3
Foto: Madelene CronjéBild 2 av 3
Foto: Madelene CronjéBild 3 av 3
Foto: Madelene CronjéBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Skolan som ger gravida flickor en framtid
Foto: Madelene Cronjé

15-åriga Hope sätter sig ner på skolbänken, placerar fötterna på stolen framför sig, och berättar.

– Doktorn frågade vad jag ville göra. Jag svarade att jag ville ta bort det. Jag vill inte ha barn så här tidigt. Men han sa, det kan du inte göra. Det är en gåva från Gud.

– Jag sa nej, jag vill inte ha barnet. Jag grät, jag skrek. Jag tänkte så mycket på min framtid. Hur skulle jag kunna göra allt jag drömmer om?

Rummet vi sitter i är tomt på människor. De smala fönstren är gallerförsedda. För några decennier sedan testade sjukhuset intill mediciner på djur här. Nu har byggnaden namnet Hospital School Pretoria – Sydafrikas enda skola för gravida skolflickor. Men behovet av fler skolor som denna är enormt, berättar vicerektorn Ceila Bukes.

Annons
Annons
Foto: Madelene CronjéBild 1 av 1

– På landsbygden är det otroligt vanligt att skolflickor blir gravida. Många tvingas sluta skolan eller lämnar den frivilligt för att föda – och kommer aldrig tillbaka. Men pojkarna som ofta är barnens pappor, de kan fortsätta i skolan, säger hon, och fortsätter:

– Om vi inte fanns, skulle många av flickorna här hoppa av helt. Utan utbildning riskerar de att bli beroende av socialbidrag.

Foto: Madelene Cronjé

SvD:s satsning #130MillionGirls har tidigare beskrivit hur krig och konflikter, som den kring terrorsekten Boko Haram, leder till att miljontals flickor slutar skolan. Men faktum är att ett lika stort hot mot flickors skolgång globalt sett är graviditet – ofta orsakad av brist på eller stigma kring preventivmedel.

Att kämpa mot brist på preventivmedel är dock en betydligt mer kontroversiell fråga än att kämpa mot krig. Inte minst hos dem som menar att tonårsgraviditet är en direkt konsekvens av bristande moral. En av dem: Tanzanias president, John Magufuli, som skapade rubriker världen över med ett uttalande i juni i år.

– Så länge jag är president, kommer inga gravida flickor tillåtas återvända till skolan. Vi kan inte tillåta det här omoraliska beteendet att sprida sig i våra skolor, sa presidenten.

Människorättsorganisationer rasade mot uttalandet. Human Rights Watch kallade det ”skamligt” – och pekade på att var femte flicka globalt föder barn innan sin 18-årsdag, enligt FN. Miljontals innan de är 15. Alltför många efter att ha blivit våldtagna. Än fler efter att ha gifts bort som barn.

Annons
Annons
Foto: Madelene CronjéBild 1 av 1

Och för de allra flesta innebär det slutet av skolgången – inte sällan mot flickornas vilja, berättar barnrättsadvokaten Karabo Ozah, vid Centre for Child Law i Pretoria, ett stenkast från Hospital School Pretoria.

– Vissa historier vi hör är så sorliga att man bara vill gråta. Flickor som prostituerar sig för att ha råd med skolan och blir gravida. Andra som våldtas. Och efter detta tvingas de sluta skolan. Det är otroligt sorgligt, säger hon till SvD.

Foto: Madelene Cronjé

I över ett årtionde har Karabo Ozah arbetat för skolflickors rättigheter i södra Afrika. Och 2013 vann hon ett avgörande fall i Sydafrikas högsta domstol, som slog fast att det är olagligt att relegera gravida elever.

Men i andra länder går utvecklingen onekligen åt motsatt håll, berättar Karabo Ozah. Tanzania är kanske det tydligaste exemplet. President Magufulis uttalande är inte tomma ord, utan refererar till en lag från 1960 som ger skolor rätt att stänga av gravida flickor. Och det sker fortfarande på löpande band. Under perioden 2003-2013 relegerades minst 55 000 gravida flickor i landet, enligt en rapport från Center for Reproductive Rights.

Men medan Magufuli menar att graviditeter och omoral är kärnan i problemet, anser Karabo Ozah att man måste angripa problemet i en helt annan ände.

Annons
Annons

– Vi har ett problem över hela den afrikanska kontinenten, och i flera andra fattiga länder. Och det är att sexualundervisningen är för dålig. En del lärare i länder i södra Afrika vägrar till och med att genomföra sexualundervisning. Och i många länder är budskapet är sex är ondska, säger hon, och fortsätter:

– Utbildningen måste bli mer konkret och se till att ungdomarna verkligen skyddar sig när de har sex. Det handlar om att stärka våra unga.

Utan bättre sexualundervisning och mindre stigma hjälper det föga att preventivmedel i vissa fall, exempelvis i Sydafrika, är gratis, menar Karabo Ozah. Och nyligen fick hon medhåll av en av världens mäktigaste kvinnor: filantropen Melinda Gates, som under sitt Sverige-besök gav samma budskap.

– Vi har 23 miljoner unga flickor i världen som behöver preventivmedel, men som inte får det. Det är helt enkelt fel. Vi måste fokusera på dem, se till att de äger sina egna kroppar, har sina röster och får bestämma när de ska föda barn. Annars låser vi fast dem i fattigdom, sa hon i en intervju med SvD.

På Hospital School Pretoria vittnar eleverna själva om problemen att få tag i preventivmedel. En flicka, som vill vara anonym, berättar att hon ville skaffa preventivmedel – men att det helt enkelt var för svårt.

– De var väldigt strikta i sjukvården, frågade varför jag ville ha preventivmedel och sa att jag går i skolan, säger hon.

Det blev inget preventivmedel. I stället blev hon gravid, liksom 15-åriga Hope. Men de båda flickorna har trots allt haft tur i sammanhanget. Det finns minst 20 000 gravida flickor i skolåldern i Sydafrika. Hospital School Pretoria har plats för 65.

– Jag har verkligen blomstrat här, säger Hope.

Kommer du gå klart skolan, tror du?

– Ja! Jag ska fortsätta vara fokuserad, bli en stark och bra mamma och en person som andra kan se upp till. Jag vill åstadkomma något stort, det är den jag är.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons