Gräver ner sig i USA:s historia

JAMESTOWNE. USA är ett ungt land, men fynden från utgrävningarna vid James River i Virginia nära amerikanska atlantkusten går tillbaka till 1607. Den 13 maj det året lade tre segelfartyg till här med 144 människor ombord och den dagen kan, snarare än 4 juli, sägas vara det ”engelska USA:s” nationaldag. I andra delar av USA kan man peka på arv från spanska conquistadorer redan på 1500-talet.

Publicerad
Annons

Sommarhettan över floddeltat så här års ger en svag aning om vedermödorna för kolonisterna som nappat på löften i London om mark och rikedomar från kung James I och The Virginia Company. Det som väntade var svält, tryckande hetta, våldsamma strider med Powhatanindianerna och bistra vintrar.
Ett par år senare, 1610, hade bara runt 60 av då totalt 300 invånare klarat sig. Efter påfyllning av förnödenheter och nya bosättare levde kolonin upp med en kyrka och en första politisk församling men motgångarna fortsatte och i slutet av århundradet flyttades Virginiakolonins styre till Williamsburg.

För bortåt ett halvsekel sedan besökte den unge arkeologen William ”Bill” Kelso området för första gången. Han är kvar än och en förmiddag nyligen inspekterade tråget där jorden från grävandet silas.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons