Annons

Per Wästberg:Grattis på födelsedagen Hjalle, 150 år!

Hjalmar Söderberg omkring 1920.
Hjalmar Söderberg omkring 1920. Foto: TT

I dag för 150 år sedan föddes Hjalmar Söderberg. Få svenska författarskap har stått sig så väl som hans, men vem var han egentligen? I ett personligt porträtt beskriver Per Wästberg honom bland annat som ”tillgänglig men butter, kvick utan att ha mycket att skratta åt, desto mer att sorgset gyckla med”.

Under strecket
Publicerad

För att börja i det personliga: min studentuppsats hette ”Ungdomen nu och för femtio år sen”. Hur det var då hade jag inhämtat i ”Martin Bircks ungdom” som utkom 50 år tidigare. Uppsatsen fick inte högsta betyg; jag ansågs ha missuppfattat ämnet. Bo Bergmans minnesteckning 1951 recenserade jag som 17-åring över en helsida i Blekinge Läns Tidning – något ingen minnesteckning kan räkna med i dag. 

På Hemmet för gamla trotjänarinnor vid Vanadisvägen samtalade jag med Lisa Andersson; hon var nära vän med Hjalles syster Frida, därtill hushållerska och närmast styvmor för de tre barnen, varibland den äldsta, Dora, ogillade henne å det högsta. När jag mötte Dora utanför Drottninghuset vid Johannes, sa hon att hon aldrig förlåtit Lisa som ville hindra henne att söka in vid teatern och tvinga henne bli gymnastikdirektör, ett framtidsyrke för kvinnor då. 

Annons
Annons
Annons