Annons

Grattis på 100-årsdagen, Svend Asmussen!

Svend Asmussen på Copenhagen Jazz Festival 2006.
Svend Asmussen på Copenhagen Jazz Festival 2006. Foto: Svend Withfelt/AOP

Den världsberömde violinisten, som var med i trion Swe-Danes med Alice Babs, fyller hundra år på söndag. Svend Asmussen har dock lagt fiolen på hyllan och spelar inte längre den låt han är mest förknippad med, ”June night”.

Under strecket
Publicerad

På sin 90-årsdag gav han ut sin självbiografi, som naturligtvis fick titeln ”June nights”. I Sverige är den danske violinisten mest känd för sitt samarbete med Alice Babs och Ulrik Neumann i gruppen Swe-Danes.

Han har också samarbetat med bland andra Josephine Baker, Benny Goodman, Duke Ellington, Lionel Hampton, Victor Borge och Putte Wickman.

Under Copenhagen jazz festival 2005 avbröt jazzkeyboardisten Joe Sawinul sin konsert och vände sig mot en gråhårig man i publiken, bad honom resa sig upp så att publiken kunde hylla ”the excellent Svend Asmussen”.

Swe-Danes bildades 1958 och trion slog även i Tyskland och USA. Tre år höll trion ihop innan de långa turnéerna borta från familjerna gjorde splittringen oundviklig.

Svend Asmussen inledde alltid sina konserter med den amerikanska evergreenen ”June night” och förklarade detta i en intervju i DN 2005: ”Så klart att det är rörande att låten förknippas med mig. Juninatten är ju något lovande, doftande och nyskapande. Den är ljus och lång och vidunderlig. Och jag har varit med om tusentals sådana nätter i mitt artistliv.”

Annons
Annons

Svend Asmussen föddes den 28 februari 1916 i Köpenhamn. Han gav en konsert redan som tolvåring då han 1928 spelade ”Singin' in the rain”, långt innan Gene Kelly gjorde succé med låten i filmen med samma namn 1952.

Han var inte så förtjust när bebopen slog igenom i mitten av 1940-talet och tog bort det dansanta från jazzen. ”Jazzen handlade ju om att underhålla människor. Och var man underhållande så var man inte en bra jazzmusiker, enligt de renläriga. Men ställer man sig på en scen och tar betalt för det så får man ställa in sig på att underhålla folk.”

Så sent som för ett halvår sedan intervjuades Svend Asmussen i den danska radions P1 och berättade hur han såg på ålder: ”Jag har egentligen aldrig spekulerat över min ålder. Men det kommer jag nog att göra.” Han funderar dock på om den höga åldern kan ha att göra med att han varje dag ätit lite honung.

För fem år sedan drabbades han av en liten stroke vilket gjorde att han inte längre kan spela på sin älskade fiol. Högerarmen hänger inte längre med. ”Högerarmen är konstnären och vänsterarmen är hantverkaren”, som Svend Asmussen sa i radiointervjun.

Några musikaliska klipp med Svend Asmussen

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons