Annons

Grattis Ölandsbron!

Den bröt Ölands isolering, men kostade en av brobyggarna livet och har renoverats för över en miljard. I dag för exakt 40 år sedan invigdes Ölandsbron – Europas längsta fram till 1998. SvD gratulerar på födelsedagen och söker svaret på frågan som myntades av Killinggänget.

Under strecket
Publicerad

Bron invigdes den 30 september 1972.

Bild 1 av 6
Foto: PRIVAT Bild 2 av 6

Här klipper kung Carl Gustaf leende av bandet vid broinvigningen. Mikrofon vid bandet.Fotografer och flaggor i bakgrunden.

Foto: BO CARSING/SCANPIX Bild 3 av 6

Med en kamera. förvarad i verktydslådan, dokumenterade brobyggaren Lars Alexandersson Ölandsbrons framväxt.

Bild 4 av 6

Brobyggare i arbetslag 18 skålar i öl och läsk för att fira att Ölandsbron gjutits samman, den 15 maj 1972.

Foto: PRIVAT Bild 5 av 6
Foto: PRIVAT Bild 6 av 6

Året är 1972. Vietnamkriget rasar för fullt, terrorister har attackerat OS i München, Watergate-skandalen är på väg att brisera och Gudfadern har nyss haft Sverigepremiär.

På Öland ligger förväntan i höstluften. Fyra år och nio månaders hårt arbete är slutfört och resultatet sträcker sig 6072 meter över Kalmarsund. Det ska firas. I lokaltidningarna gratulerar Öland och Kalmar varandras invånare till den nya bron. Omkring 300 specialinbjudna gäster har skeppats med färja från Kalmar och väntar tillsammans med ett par tusen ölänningar på invigningsplatsen vid Möllstorp, norr om Färjestaden, i närheten av brofästet. Nordanvinden sveper in från havet men då och då tittar solen fram. Kronprinsen, som inom knappt ett år ska bli kung Carl XVI Gustaf, kliver upp i talarstolen. Lockarna är bakåtkammade, slipsen välknuten och han talar om sin barndoms somrar på Öland och om hur han gläder sig åt att få förrätta invigningen. Meddelar högtidligt: ”Med en förhoppning att detta storartade byggnadsverk väl skall uppfylla våra förväntningar och att de gamla banden mellan ö och fastland ska förstärkas förklarar jag nu Ölandsleden invigd”. Sedan klipper han det blågula sidenbandet. Klockan är strax efter 12 lördagen den 30 september 1972 och Europa har fått en ny längsta bro. Regionmusikkåren blåser fanfar och fyra jaktplan dånar över himlen. I bilar i närheten sitter öbor redo att testa nybygget så fort det blir allmänhetens tur. Kronprinsens bil tar täten över bron, följd av VIP-gästerna i bussar. Slutmålet är hummercocktail och helstekt kalvkarré på Kalmar slott.

Annons
Annons
Annons