Annons

Maria Eriksson:Grattis, ett litet miljonprogram

Under strecket
Publicerad
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 1

Varför får vi inget miljonprogram? Det är debattkväll hos den stridbara Stockholmsfalangen av Hyresgästföreningen. En av de yngre deltagarna är upprörd. Fyrtiotalisterna fick sitt miljonprogram, var är vårt? Varför pekar inte Stefan Attefall (dåvarande bostadsminister) med hela handen och rullar ut en matta av billigt byggda hyreslägenheter över landet?
Ja, varför? Med tanke på de problem som flera av de storskaligt planerade miljonprogramsområdena kom att uppvisa är det förvånande att någon drömmer om just detta. Om avskiljda förortsenklaver separerade av bullriga trafikleder och skumma buskage. Om bostadsområden planerade för betydligt fler än de som sedan kom att bo där och som därför utarmats på butiker och service. Om själlösa höghus i prefabricerad betong och asbest.

Men den som hoppas på detta kan glädjas åt att bostadsministern nu heter Mehmet Kaplan och lovar just billigt byggda, statligt subventionerade lägenheter.
Så, grattis, här har ni ert miljonprogram. Eller åtminstone en bit på vägen. Tre miljarder årligen hävdas under en femårsperiod ge 75 000 nya bostäder enligt ett förslag som nu går ut på remiss och som ett led i en mer storslagen politisk plan om 750 000 nya bostäder till år 2030.

Annons
Annons
Annons