Annons
X
Annons
X

Siffror från SCB: 37-åringar är billigast i landet

Den svenska välfärden är omfattande och kostar stora mängder pengar, visar siffror från Statistiska centralbyrån. Billigast i drift är 37-åringen.

[object Object]
Fyra personer som alla fyller 37 i år. Joel Kinnaman, Noomi Rapace, Robin "Robyn" Carlsson och Markus "Notch" Persson Foto: Staffan Löwstedt, Lars Pehrson och Magnus Hjalmarson Neideman

En 37-åring kostar i snitt det svenska samhället 50 kronor om dagen sett till vad hen konsumerar av den svenska välfärden.

Det är en sjättedel av vad en tolvåring kostar, och en tiondel av vad en 87-åring kostar.

– 37-åringar är billiga, säger nationalekonomen Andreas Bergh vid Lunds universitet.

Annons
X

Enligt siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, är individer i åldern 35-39 år de enda i samhället som kostar mindre än 20 000 kronor om året i välfärd.

Jag tror inte 37-åringarna är arga på pensionärerna. Det är en livscykel som de flesta går igenom.

En pensionär kostar vid 70 års ålder runt 50 000 kronor om året för att sedan stiga till kosta tio gånger så mycket, eller mer, som 37-åringen. Enligt SCB kostar människor som är äldre än 95 år drygt 300 000 kronor om året.

– Jag tror inte 37-åringarna är arga på pensionärerna. Det är en livscykel som de flesta går igenom. Även pensionärerna har varit 37 år och bidragit med skattepengar. Du är produktiv mitt i livet, och dyr som barn och gammal.

Nationalekonomen Andreas Bergh. Som 42-åring är han 20 procent dyrare än 37-åringen. Foto: Labe Allwin/Pressbild

Andreas Bergh, 42 år, är docent i nationalekonomi och intresserar sig speciellt för frågor som rör den svenska välfärden. Som 42-åring är han bara marginellt dyrare än 37-åringen. Ungefär 20 procent, enligt SCB.

Siffrorna från SCB användes i Konjunkturinstitutets hållbarhetsrapport som kom tidigare i veckan. Där mäts hur mycket välfärd som konsumeras beroende på hur gammal man är.
Sammanlagt har 22 kostnadsområden tagits fram. Det gäller bland annat läkemedel, tandläkarvård, sjukvård (både sluten och öppen), förskola, komvux, svenska för invandrare, högskola, arbetsmarknadsåtgärder och äldreomsorg.

Kostnaderna har delats in i tre huvudområden: hälso- och sjukvård, utbildning och socialt skydd. Äldreomsorg, som är en tung post, ingår i socialt skydd.

När det gäller de billiga 37-åringarna så hamnar nästan alla kostnader inom hälso- och sjukvård. Nästan halva dagskostnaden, 22 kronor av 50, gäller öppenvård/primärvård. Kostnaden för slutenvård landar på 11 kronor om dagen. Läkemedel står för 4 kronor i kostnad per dag.

En liten andel av 37-åringarna pluggar på högskolan. Fem kronor av femtiolappen går till det. Kostnader för äldreomsorg, grundskola och fritids är av förklarliga skäl noll.

En tolvåring kostar ungefär sex gånger så mycket som 37-åringen. Sett till dagskostnaden står grundskolan för 265 kronor. Det är fem gånger så mycket som 37-åringen kostar totalt i välfärd.

Men det är inte bara grundskolan som kostar för en tolvåring. Kostnaderna för sjukvård, både sluten och öppen, landar på 33 kronor om dagen. Samma summa som för 37-åringen.

När det gäller pensionärer så slår de både barn och 37-åringar när det gäller sjukvårdskostnader. Dessutom tillkommer stora kostnader för kommunal äldreomsorg. Dagskostnaden för äldrevård för en 87-åring är på 370 kronor.

– De riktigt gamla är skröpliga och det kostar mycket pengar, säger nationalekonomen Andreas Bergh.

Fotnot: Siffrorna gäller offentlig konsumtion. Rena omfördelningar av pengar, transfereringar, som pension, sjukbidrag, barnbidrag, bostadsbidrag och studiemedel är inte inräknade.

Annons

Fyra personer som alla fyller 37 i år. Joel Kinnaman, Noomi Rapace, Robin "Robyn" Carlsson och Markus "Notch" Persson

Foto: Staffan Löwstedt, Lars Pehrson och Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 2

Nationalekonomen Andreas Bergh. Som 42-åring är han 20 procent dyrare än 37-åringen.

Foto: Labe Allwin/Pressbild Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X