Annons
X
Annons
X

Gratisbussar upprör strejkande

När bussförare i Stockholmsområdet och Umeå strejkar i dag ordnar Fria moderata studentförbundet gratis buss mellan Södersjukhuset i Stockholm och Karolinska i Solna.

Av TT

Helt oacceptabelt, enligt Kommunal.

I ett pressmeddelande från Fria Moderata studentförbundet (FMS) målas initiativet med de två hyrda minibussarna upp som en kompensation ”för Kommunals ansvarslösa kompromisslöshet”. 1 400 bussförare och annan personal gick ut i strejk vid midnatt och hundratusentals resenärer berörs.

Hugo Selling, ordförande för Högerjuristerna, en av föreningarna som ingår i FMS, säger att det också handlar om att sätta fokus på fackets ”särställning i avtalsrörelsen”.

Annons
X

– Vi kommer inte att kunna få den vård vi behöver för att sjuksköterskor och läkare inte kan komma till jobbet, säger Hugo Selling till TT.

TT: Men ni jobbar ju inte med att köra buss?

– Nej, det gör vi inte. Men man ska ha rätt till det om man vill, och jag som konsument och resenär i lokaltrafiken i Stockholm måste kunna räkna med att kunna komma till mitt arbete.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund ser allvarligt på tilltaget.

  – Det är fullständigt respektlöst och oacceptabelt, säger hon.

  Hon anser att studentförbundet borde har respekt för busschaufförerna ”när de vet vilka villkor de har”.

  Granlund vill däremot inte uttala sig om det kan röra sig om strejkbryteri.

  – Men vi ska titta närmare på det här, säger hon till TT.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X