Gratis nätlexikon får bra betyg

Trots hårdnad konkurrens på internet är Nationalencyklopedin fortfarande det bästa lexikonet. Det visar SvD:s granskning. Men experter ger det omdiskuterade nätuppslagsverket Wikipedia ett gott omdöme. Och på NE befarar man att Wikipedia kan gå om det svenska uppslagsverket i antal användare.

Under strecket
Publicerad
Annons

Wikipedia är ett gratis webblexikon som bygger på att användarna fyller på med information. Vem som helst kan bidra med vad som helst, fylla på och korrigera i artiklarna. Faktagranskarna är användarna själva.
För att använda Nationalencyklopedin, NE, krävs däremot en prenumeration. NE:s texter skrivs uteslutande av omkring 4 500 experter med akademisk bakgrund.
Susning, en svensk variant på Wikipedia, har varit stängd för användare sedan två år eftersom sajten fylldes med förtal och oönskade bilder. Grundaren, Lars Aronsson, låter därför numera enbart tjugo personer skriva artiklar om vilka ämnen som helst.

– Vi gör inte anspråk på att vara ett uppslagsverk. Det ska vara ett lättsamt material om vardagsnära ämnen. Men jag tror på Wikipedia, jag tror att de är och nosar på framtidens koncept på ett uppslagsverk, säger Lars Aronsson.
I SvD:s granskning av NE, Wikipedia och Susning, har ett flertal experter fått jämföra innehåll och information om olika ämnen utan att veta vilket uppslagsverk texterna är
hämtade ifrån. NE rankades i de flesta fall högst för att de ger bäst bild av ämnet på ett neutralt sätt. Sämre är det med snabb uppdatering, där Wikipedia vinner utan konkurrens - vilket samtidigt kan öka risken att tillförlitligheten varierar.
När det gäller populärkultur har NE i vissa fall ingen information alls medan Wikipedia har utförlig information om uppslagsorden. Susning.nu får underkänt av experterna på grund ett dåligt språk, ofta felaktiga fakta, dålig uppdatering och för lite och obalanserad information.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons