Annons
X
Annons
X

Gräsrötterna är alltid grönare på andra sidan

ENGAGEMANG | PLASTIC FANTASTIC

På debattsajten Newsmill läser jag ett märkligt inlägg av journalisten Anders Utbult (först publicerat på bloggen Alliansfritt Sverige). Han skriver om nystartade nätverket Alliansens vänner och berättar om begreppet Astroturfing, som är hämtat från konstgräset Astro Turf och anspelar på ­fejkade gräsrotsrörelser.

Som bevis för att Alliansens vänner inte är en ”riktig” gräsrotsrörelse anförs bla att de har fått uppmärksamhet. Särskilt misstänksam bör vän av ekologisk gräsordning bli då denna ­ledarsida länkade till dem.

Tja. Underligare vore det väl om en ledarsida, som drev Alliansidén innan Alliansen fanns, struntade i ett nytt nätverk som inte hakar upp sig på partiböcker.

Annons
X

Utbult ser också skäl att misstro gräsets äkthet eftersom ­initiativtagarna arbetar med PR. Det anses även skumt att organisationen välkomnades av Alliansen själv. Naturligtvis ackompanjeras Utbults ”avslöjande” av ­värdeladdad information som att initiativ­tagarens företag ligger på Strandvägen. Jojo, alliansvännernas rötter stinker, konstaterar Utbult – ”trots att de är av plast.”

Notervärt är att Alliansens vänner inte kallar sig gräsrotsrörelse, utan nätverk. Vidare förefaller det lite snålt att förvägra de ganska många i landet som jobbar med information, kommunikation och marknadsföring att ha ett politiskt engagemang. Är alla lösa nätverk som har kompetens nog att bygga en hemsida per definition ”oäkta”? Varför är det skumt om ett fåtal startar nätverk och söker likasinnade genom att utnyttja sin pr-kompetens?

Att Alliansen välkomnar sina vänner förvånar föga. Alla riksdagspartier är just nu inspirerade av Barack Obamas kampanj och dess öppna och bejakande förhållningssätt till sina anhängare. Det är förstås med detta i åtanke som Alliansen säger ”Hej och välkommen” också till vänner som inte vill välja mellan bokstäverna m, c, fp eller kd.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Allt fler känner tvekan inför att skaffa partibok. Vi lär få se många fler lösa nätverk och grupper födas framöver. Socialdemokraterna har redan försökt sig på att avdramatisera partibokens tyngd med sitt supporterprojekt och i Marita Ulvskogs Feministas framhåller man på hemsidan att nätverket varken har gatuadress eller växelnummer.

  Det är uppenbart att de lösa formerna sätter myror i huvudet på många. I Expressen (1/12) går Mikael Trolin (fp) till storms mot att alla inte får vara med i nyblivne folkpartisten Alexander Bards nätverk Liberati. Elitism, menar Trolin och efterlyser en öppenhet där ”alla” får komma till tals.

  Bards tanke är snarare den motsatta. Att alla faktiskt inte måste komma till tals överallt hela tiden. Lika lite som jag måste äta lunch med samtliga kolleger på min arbetsplats varje dag.

  Vill man att frodiga gräsrotsrörelser ska uppstå, är det en god idé att låta dem formas, istället för att komma dragandes med gräsklipparen så snart ett strå sticker upp.

  Förresten. I Expressen (30/11) beskrev fantastiska bandet Doktor Kosmos sångare, tillika vänsterpatiets nye pressekreterare, Uje Brandelius sin strategi för locka över s-väljare. Planen är: färre palestinasjalar. Apropå plast och tuktat gräs.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X