Annons
X
Annons
X

Gräsrötter gör uppror mot FRA-lagen

På mindre än en vecka har den nya hemsidan för Nätverket Stoppa FRA-lagen fått 310 000 unika besökare. Ett svindlande stort gensvar, ungefär hälften av vad svd.se har varje vecka.

Foto: YVONNE ÅSELL

Mer om FRA-lagen

Läs även

– Jag blev helt chockad när jag såg det själv, säger Mikael Nilsson, kontaktperson för nätverket. Antalet inkommande länkar är också stort, 3 000.

Det finns många besökare från andra länder, liksom ett 50-tal personer från FRA.

– Anledningen till att sidan fick ett sådant genomslag är ganska klar: det fanns redan ett väl etablerat nätverk av personer som bryr sig och bloggar om den här frågan, säger Mikael Nilsson.

Annons
X

Bortser man från riksdagen är det här en fråga som rör sig fullständigt över partigränserna. Inom ungdomsförbund och partidistrikt ser det likadant ut från höger till vänster. Och alla pratar med varandra, sammanfattar Mikael och hans fru Anna Petersson.

De har aldrig tagit något politiskt initiativ tidigare, inte ens varit med i något ungdomsförbund.

– Riksdagen har väl fattat beslut ibland som jag inte tyckt var så bra. Men det är så en demokrati fungerar, man kan inte gilla allt, säger Anna.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Båda är akademiker. Han doktorerar i datalogi, hon är civilingenjör, doktorerar i matematik men har också läst en del statskunskap och juridik. Nu ser hon fördelen med insikt i flera världar.

  Ligger den kombinationen bakom ditt engagemang?

  – Min drivande kraft är nog mina barn. Vilket samhälle ska de få i arv? Det här är en antidemokratisk lag som ger möjlighet till en odemokratisk utveckling. Det tycker jag inte lagar ska göra.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X