Gränslöst om konst och form

I sommar undersöker Millesgården gränslandet mellan konst och design. Något som också inredningsarkitekten Hironori Tsukue gjort till sitt signum, medan Lisa Greens ikoner är svåra att skilja från det klassiska konstbegreppet.

Under strecket
Publicerad
Annons

Oavsett hur de etiketteras är Greens icke-religiösa ikoner tydliga. Den omplåstrade madonnabilden, eller är det verkligen en madonna? Den tentakelförsedda ikonbilden, som i närstudie visar att det handlar om ett läkande med iskruvade akupunkturnålar. Eller den så bekanta mosaiken, som i Lisa Greens tappning är gjord av allehanda piller.

– Det religiösa ikonmåleriet utstrålar sådan kraft, det fascinerade mig. Kan konsten ha en helande kraft? Jag ger förslag, men inget svar, säger Lisa Green.
Maria Lindströms litografier och grafiska illustrationer De glömda påminner om oss själva och vår förgänglighet. Porträttgalleriet av svunna tider är inte lika obehagligt som hennes bilder med precisa livsbeskrivningar. Där finns fotografier och korta stolpiga meningar om objektets liv; född, skild, död. Allt speglas mot 1960-talets inredningsideal i tapetform. Minnen är det övergripande temat och avsaknad av detsamma.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons