Annons

Gränslös glädje i Pommern

Den polske flaggviftaren visar sin glädje över ännu en erövrad frihet, när nio länder, främst i före detta östblocket, monterade ner gränshindren. Medlemskapet i Schengen trädde i kraft den 21 december, och innebär för invånarna i gamla Pommern att tyskar och polacker äntligen kan börja bygga en delad hembygd.

Under strecket
Publicerad

I Szczecin är inte Schengen ett skällsord. Det betyder i stället frihet. Dagarna före julafton blev Polen medlem av Schengensam­arbetet. Den polsk-tyska gränsen i Vorpommern några kilometer väster om den gamla pommerska huvudstaden Szczecin är inte längre annat än en formalitet. Gränsstationen vid Linken på ­huvudvägen mot de nordtyska grannstäderna är helt tömd på både skyltar och tjänstemän. Den lilla svängen runt det övergivna passkontrollbåset mitt i gatan tvingar oss att dämpar farten, men det är allt.

Schengen må betyda en skrämmande europeisk fästningsmur mot omvärlden. Men inåt står Schengen för en slutlig, jämlik samhörighet i samma politiska, sociala och ekonomiska gemenskap mellan framför allt Tyskland och dess grannar i öster.

Annons
Annons
Annons