Annons

Gränslös erotik blir Poppebuskis

Foto: Isabella Blomstrand

Bara för mycket är tillräckligt. Så lanseras Carl-Michael Edenborgs erotiska novellsamling som inbegriper allt från en sträng löjtnant till sagokungar. Nils Poppe-tugg och buskis, tycker Therese Eriksson.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1

Konsten befinner sig mitt emellan fantasi och verklighet. Den är uppdiktad som fantasin, men också materiell och reell; den är ”både och” och ”varken eller”. Kanske blir denna position särskilt tydlig när det gäller erotik, ett område där fantasin har noll begränsningar och verkligheten väldigt många. Den erotiska litteraturen rör sig nästan per definition i gränstrakter. Den kan vara anpasslig, tänjande eller överskridande, men alltid i ett konstant förhållande till befintliga gränslinjer.

Carl-Michael Edenborg har, i sin novellsamling ”Långt över gränsen”, föresatt sig att låta fantasin utmana allehanda begränsningar och gränser. Och på tretton noveller, av varierande längd och kvalitet, hinner han avverka en radda tabun. Samlingen omfattar vitt skilda sexuella sammanhang, från invaderande tentakler som ringlar upp ur golvbrunnar till himlasex med färd på änglavingar. Incesttabut dyker upp i olika utföranden, helt klart en utmaning av sagda gränser, men samlingen karakteriseras lika mycket av att den rör sig obehindrat mellan genrer och miljöer; såväl folksagan som historieboken får ny touch här.

Annons
Annons
Annons