Annons
X
Annons
X

Granskningsnämnden: Tillåtet att kalla SD främlingsfientligt

Det är okej att kalla Sverigedemokraterna för ett främlingsfientligt parti. Det strider inte mot kraven på saklighet och opartiskhet anser Granskningsnämnden för radio och tv som därmed friar ett radioinslag i P4 Extra i februari. ”Ett fullständigt horribelt beslut”, tycker SD.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson under onsdagens partiledardebatt i riksdagen.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson under onsdagens partiledardebatt i riksdagen. Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON/SCANPIX

Två personer anmälde programmet och programledaren som under sändningen sade att Jimmie Åkesson var partiledare för ett främlingsfientligt parti.

En journalist som gått på samma skola som SD-ledaren fick följande fråga under programmet: ”Och han gick då åt det hållet att han blev partiledare för ett främlingsfientligt parti och du journalist som bland annat fokuserar på rasism. Har ni träffats idag som vuxna?

De båda anmälarna menar att Sverigedemokraterna inte är främlingsfientligt utan ett invandringskritiskt parti. Men Granskningsnämnden som gått igenom SD:s tidigare principprogram från 2005 och det nuvarande från 2011 anser inte att det är osakligt att beskriva SD som ett främlingsfientligt parti.

Annons
X

Det är absurt att kalla oss främlingsfientligt när vi verkligen inte är emot alla som kommer hit.
Mattias Karlsson, SD:s vice gruppledare.

Nämnden pekar på att partiet säger att man har en ”nationalistisk grundsyn” och att nationalismen är en ”central del av partiets politik”. Partiet förespråkar också en ”gemensam nationell och kulturell identitet bland befolkningen” och tycker att det ”är uppenbart att vissa kulturer är bättre än andra”.

Andra citat som lyfts fram är att SD förespråkar en ”begränsad invandring, i synnerhet från länder där kulturen och värdegrunden starkt avviker ifrån den svenska” och att man är ”starka motståndare till mångkulturalismen som politisk idé och samhällssystem”.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men Mattias Karlsson, partiets vice gruppledare i riksdagen, är upprörd över Granskningsnämndens beslut och menar att det är fullständigt horribelt på flera sätt.

  – De ska inte ge sig in i en politisk argumentation och göra sig till tolk för vad vi menar. Det är lika illa som om de skulle kalla Moderaterna för löntagarfientligt eller Socialdemokraterna för företagsfientligt. Man klipper dessutom ihop citat lite hur som helst och drar oerhört långtgående slutsatser och man tillåter att public service glider på principen om opartiskhet, säger Mattias Karlsson.

  Han tycker också att Granskningsnämnden legitimerar ett väldigt negativt begrepp om SD som är direkt felaktigt.

  – Det är absurt att kalla oss främlingsfientligt när vi verkligen inte är emot alla som kommer hit, exempelvis har 15 procent av våra medlemmar invandrarbakgrund. Det är ju snarare att beskylla oss för ett sjukdomstillstånd om vi i det läget skulle vara främlingsfientliga, säger Mattias Karlsson.

  En ledamot i nämnden, K-G Bergström, hade en avvikande mening och anser att invandringskritisk är en mer adekvat beteckning, även om den också har svagheter.

  QUIZ | Hur mycket vet du om politik?

  Vad vägrade hon göra efter Dianas död? quiz.svd.se Vad vet du om ond, bråd död i politiken? quiz.svd.se Politikernas grodor – vilka har du koll på? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson under onsdagens partiledardebatt i riksdagen.

  Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X