Annons
X
Annons
X

Granskning av NKS-avtal försenas – "Pinsamt"

För ett halvår sedan utlovade Alliansen en extern utvärdering av projektet med Nya Karolinska i Solna. Finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M) hoppades att den skulle vara klar före jul.

Men SvD kan nu avslöja att granskningen ännu inte har kommit i gång. Den har inte ens beställts av landstingsledningen.

– Pinsamt av landstingsmoderaterna, kommenterar oppositionsrådet Erika Ullberg (S).

Nya Karolinska
[object Object]
Den utlovade utvärderingen av NKS-projektet har inte kommit i gång. Foto: Tomas Oneborg

Ganska snart efter att SvD visat att NKS-projektet blir både rejält dyrare och kraftigt försenat kom krav från den rödgröna oppositionen om en extern revision av hela affären. Länge såg det dock ut som om alliansregimen i Stockholmslandstinget inte tänkte gå med på det. Men så plötsligt under sommaren kom ett klartecken från högsta nivå. Finanslandstingsrådet deklarerade att det "skyndsamt ska göras en extern utvärdering".

Till SvD sade han att landstingsstyrelsen ska fatta ett sådant beslut och att det sedan är upp till landstingsdirektören att verkställa det.

– Utvärderingen ska redovisas offentligt och jag hoppas att den är klar före jul. Jag är mest intresserad av att veta att allt har gått rätt till, sade Torbjörn Rosdahl i augusti.

Annons
X

**I september kom också det **formella beslutet och då tillfogades att "fokus ska ligga på parternas fullgörande av åtaganden enligt OPS-avtalet samt kostnadskontroll". Man ska alltså bara belysa hur avtalet efterlevs, inte historiken bakom tillkomsten av avtalet och vilka som var ansvariga för det.

Men uppenbarligen verkar inte utvärderingen vara högprioriterad. Den har fördröjts flera månader. När SvD frågar efter resultatet visar det sig att något avtal för utvärderingen inte är klart, och att uppdraget inte ens har beställts.

– Det pågår en planläggning av en utvärdering med en aktör. Det är ett unikt avtal och det är viktigt att det blir bra, säger landstingets chefsjurist Anne Rundquist till SvD.

Så ni har inte bestämt vilken konsult som får uppdraget och vilka frågor som ska besvaras?

– Nej, vi för diskussioner med en leverantör men det är inte helt klart.

När tror du att utvärderingen är färdig?

– Den borde vara klar före sommaren, säger Anne Rundquist.

Enligt vad SvD erfar finns det långt gångna planer på att anlita det numera kanadensiskt ägda konsultföretaget WSP. Men kontraktet är alltså inte påskrivet.

**Erika Ullberg (S) anser att **hanteringen är pinsam av landstingsmoderaterna.

– Man låtsas gå med på en granskning men det blir bara en pliktskyldig översyn av avtalet. Det är begränsat och urvattnat och dessutom verkar man inte ha särskilt bråttom eftersom man ännu inte ens har kommit i gång, säger hon.

En extern granskning av hela affären från start till nu har alliansminoriteten motsatt sig. Allianspolitiker har också sagt att man kan tänka sig flera OPS-upphandlingar, exempelvis för det nya akutsjukhus som ska byggas i södra Stockholm.

– Det viktiga måste vara att lära sig av misstagen och skaffa sig lärdomar inför eventuella nya OPS-lösningar. Men det verkar man inte bry sig om, man tar helt enkelt inte den här utvärderingen på allvar, säger Erika Ullberg.

**SvD har bett om en kommentar **från Torbjörn Rosdahl, men han vill inte låta sig intervjuas. I stället skickar pressekreteraren ett mejl där finanslandstingsrådet skriver att det som intresserar honom är att få veta att allt har gått rätt till.

– Resultat, kvalitet och tillförlitlighet är alltid viktigare än att stressa igenom viktiga processer. Därför måste sådana här saker få ta den tid som krävs. Landstingsdirektören har fått i uppdrag att skyndsamt se till att översynen färdigställs så att vi noggrant kan gå igenom och ta lärdom av det man kommer fram till, skriver han.

Annons
Annons
X

Den utlovade utvärderingen av NKS-projektet har inte kommit i gång.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X