X
Annons
X

Gränshandel både gynnar och utarmar

Gränshandeln med Norge fortsätter att sätta nya försäljningsrekord. Och mer ska det bli. Nu planerar Charlottenbergs Shoppingcenter för direkttåg från Oslo.

– Det är bara en tidsfråga innan vi får till det, säger Madeleine Ward, chef för shoppingcentret.

Av TT

Redan tidigt på förmiddagen ringlar köer av norska bilar över gränsen vid Morokulien. Målet är Charlottenbergs Shoppingcenter bara någon kilometer in i Sverige.

De flesta norrmän är på så kallad harrytur. Harry är norskt slang för dålig smak och det är en resa för att köpa billiga varor i Sverige. Tullar, norska punktskatter och växelkursen gör att kött, ost, godis, alkohol och tobak är mycket billigare i Sverige. Sortimentet går under beteckningen Norgevaror.

Charlottenbergs Shoppingcenter Nord ska bindas samman med den andra shoppingladan med en ny bilväg över Billälven.

Foto: Jonas Dagson/TT Bild 1 av 5

Det skulle vara ett hot mot handeln om Sverige skulle införa en sockerskatt. Men näthandeln bekymrar oss inte, säger Petter Iversen, butikschef på Hypermat, Nordens till ytan största livsmedelbutik.

Foto: Jonas Dagson/TT Bild 2 av 5

Jag ser inga orosmoln mot handeln. Snarare tvärtom. Norge tycks ju fortsätta att öka sin skatter och oavsett det är det ändå så stora prisskillnader. Vi ser bara positivt på framtiden, säger Madeleine Ward, chef för shoppingcentret i Charlottenberg.

Foto: Marie Magnusson Bild 3 av 5

Hypermat i Charlottenberg är Nordens största matvaruaffär. Kött, ost, godis, alkohol och tobak är mycket billigare i Sverige. Sortimentet går under beteckningen Norgevaror.

Foto: Jonas Dagson/TT Bild 4 av 5

Så länge vi har de regelverk i Sverige och Norge som vi har, så kommer handeln fortsätta att öka, säger Anders Andersson, kommunchef i Eda kommun där Charlottenbergs köpcenter ligger.

Foto: Jonas Dagson/TT Bild 5 av 5
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X