Annons

Gränserna för frikort i vården kan höjas

Högre arbetslöshet, lägre tillväxt och ett krympt ekonomiskt utrymme för reformer på som mest 10–15 miljarder nästa år. Så ser de dystrare prognoserna ut när alliansen budgetförhandlar på Harpsund. Där diskuteras nu även en höjning av gränserna för frikort inom vården med nästan 25 procent.

Publicerad

Jämfört med i våras tvingas nu finansminister Anders Borg (M) till helt andra bedömningar av det ekonomiska läget. Han talar om en skuldstorm som rullar in mot Sverige där det måste byggas rejäla skyddsvallar i form av ökade säkerhetsmarginaler i ekonomin. Tillväxten 2012 skrivs ner till 1,3 procent från över fyra procent, arbetslösheten ökar till 7,7 procent och reformutrymmet på 30 miljarder är mer än halverat.

I sin dragning vill Anders Borg satsa på tillfälliga stimulansåtgärder under 2012 och 2013 för att framför allt stärka arbetsmarknadspolitiken och hålla uppe sysselsättningen. Med mindre pengar att spendera blir budgetsamtalen tuffare mellan de fyra regeringspartierna, men finansministern var förtegen om hur förhandlingarna fortlöper. Han vill inte ens säga att sänkningen av krogmomsen ligger fast, något som Moderaterna annars deklarerade för en vecka sedan.

Regeringen med statsminister Fredrik Reinfeldt i spetsen samlades på Harpsund för budgetförhandlingar. På kvällen åt man traditionsenligt kräftor.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX Bild 1 av 2

Finansminister Anders Borg presenterar nya ekonomiska prognoser under en pressträff på Harpsund på fredagen.

Foto: FINANSMINISTER ANDERS BORG PRESENTERAR NYA EKONOMISKA PROGNOSER UNDER EN PRESSTRÄFF PÅ HARPSUND PÅ FREDAGEN.FOTO: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX / KOD 10010 Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons
Annons