Annons
X
Annons
X

Gränserna för frikort i vården kan höjas

Högre arbetslöshet, lägre tillväxt och ett krympt ekonomiskt utrymme för reformer på som mest 10–15 miljarder nästa år. Så ser de dystrare prognoserna ut när alliansen budgetförhandlar på Harpsund. Där diskuteras nu även en höjning av gränserna för frikort inom vården med nästan 25 procent.

[object Object]
Regeringen med statsminister Fredrik Reinfeldt i spetsen samlades på Harpsund för budgetförhandlingar. På kvällen åt man traditionsenligt kräftor. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

ANDERS BORG VILL ÖKA SÄKERHETSMARGINALERNA

Jämfört med i våras tvingas nu finansminister Anders Borg (M) till helt andra bedömningar av det ekonomiska läget. Han talar om en skuldstorm som rullar in mot Sverige där det måste byggas rejäla skyddsvallar i form av ökade säkerhetsmarginaler i ekonomin. Tillväxten 2012 skrivs ner till 1,3 procent från över fyra procent, arbetslösheten ökar till 7,7 procent och reformutrymmet på 30 miljarder är mer än halverat.

I sin dragning vill Anders Borg satsa på tillfälliga stimulansåtgärder under 2012 och 2013 för att framför allt stärka arbetsmarknadspolitiken och hålla uppe sysselsättningen. Med mindre pengar att spendera blir budgetsamtalen tuffare mellan de fyra regeringspartierna, men finansministern var förtegen om hur förhandlingarna fortlöper. Han vill inte ens säga att sänkningen av krogmomsen ligger fast, något som Moderaterna annars deklarerade för en vecka sedan.

Enligt DN/Synovates barometer ligger både Centern och Kristdemokraterna under fyraprocentsspärren. Med allt sämre opinionssiffror ökar trycket på att de måste få genomslag för åtminstone någon egen fråga i de pågående budgetförhandlingarna.

Annons
X

En halverad krogmoms skulle vara en framgång för Centern, men KD har hittills inte fått något alliansstöd för sin viktigaste fråga om sänkt skatt för pensionärerna. Det skulle kosta hälften så mycket som sänkt krogmoms och Göran Hägglund (KD) har varit tydlig med att pensionärernas situation är betydligt viktigare än att det blir billigare att gå på krogen.

Att KD tar kamp för pensionärerna i budgetförhandlingarna kan ge ett lyft i opinionen:

–Det känns alltid bra med en seger, men i samma stund som den accepteras av de andra tre partierna blir reformen en del av alliansens politik som alla kan ta åt sig äran för, säger Göran Hägglund.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Efter att ha legat still i mer än 10 år diskuteras nu på allvar en höjning av de två så kallade högkostnadsskydden inom vården. Det handlar om besök inom öppenvården där gränsen skulle höjas från 900 till 1100 kronor och för läkemedel från 1800 till 2200 kronor.

  Regeringen har tvekat eftersom en höjning framför allt drabbar äldre som behöver mest vård och läkemedel. Men nu har man på socialdepartementet tagit fram ett skarpt förslag som varit ute på snabbremiss där de flesta instanser säger ja.

  För patienterna skulle höjningarna göra det sammanlagt omkring en miljard dyrare för läkarbesök och mediciner under ett år. Ska det genomföras så ska det göras under nästa år, det är impopulärt och måste göras så långt ifrån ett valår som möjligt, resonerar flera källor inom alliansen.

  Centerledaren Maud Olofsson säger till SvD att det är rimligt att höja förmåner i takt med den allmänna prisutvecklingen.

  –Men vi måste alltid skydda de ekonomiskt svaga.

  Annons
  Annons
  X

  Regeringen med statsminister Fredrik Reinfeldt i spetsen samlades på Harpsund för budgetförhandlingar. På kvällen åt man traditionsenligt kräftor.

  Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX Bild 1 av 2

  Finansminister Anders Borg presenterar nya ekonomiska prognoser under en pressträff på Harpsund på fredagen.

  Foto: FINANSMINISTER ANDERS BORG PRESENTERAR NYA EKONOMISKA PROGNOSER UNDER EN PRESSTRÄFF PÅ HARPSUND PÅ FREDAGEN.FOTO: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX / KOD 10010 Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X