Annons

Torbjörn Elensky:Gränserna är både fler och mer gränslösa

En del av Trumps mur mot Mexiko i juni förra året.
En del av Trumps mur mot Mexiko i juni förra året. Foto: Alamy

Förr räckte det kanske med en mur, i dag är det helt andra system som upprättar och bevarar gränser. En ny bok analyserar hur det amerikanska gränsskyddet blivit en global angelägenhet, men också hur den växande säkerhetsindustrin gör allt större anspråk på privatlivet och det offentliga rummet.

Under strecket
Publicerad

Gränser föreställer vi oss gärna som tydliga linjer som skiljer ett land från ett annat, din egendom från min. Den sortens gränser finns också, särskilt i områden där det pågår eller nyligen pågått konflikter. Ingen undgår till exempel gränspassagerna mellan de många självständiga stater på Balkan som ersatt det tidigare Jugoslavien. Det gäller även de sura gränsvakterna som sätter en ära i att köra lite extra med personer som har fräckheten att vilja resa in i grannlandet. Det fanns vid andra världskrigets slut sju gränser med något slags fysisk mur, stängsel eller barriär. Då Berlinmuren revs 1989 hade dessa ökat till 15 och i dag finns det åtminstone 77 sådana gränser, de flesta uppförda efter 11 november 2001. Givetvis är de till för att stänga folk ute, men ibland även inne – vilket var Berlinmurens huvudsyfte – men rätt ofta tycks de också bara vara markeringar av olika länders regeringar att de gör något, tar problem på allvar och bryr sig om sitt folk. Den verkliga säkerheten kräver i dag helt annan teknologi än primitiva gränsbefästningar.

När Donald Trump fick sina supporters att skandera ”Build the wall!” i presidentvalsvalkampanjen 2016, var det mest en gest av det sistnämnda slaget. Det finns redan stora bitar mur, samt stängsel och hårdbevakade floder såväl som ökenområden på gränsen mellan USA och Mexiko. Alla som någon gång gjort sig omaket att färdas från norr till söder, mellan exempelvis San Diego och Tijuana, kan själv konstatera att det är rätt besvärligt och i princip omöjligt utan att ha pappren i ordning. Fast det går snabbare att lämna USA än att komma tillbaka, efter en lunchtripp över gränsen.

Annons
Annons
Annons