Annons
X
Annons
X

Claes Arvidsson: Gränsen går vid al-Assads kemilåda

Vi har kemiska vapen och är beredda att använda dem. Vi har inte kemiska vapen men om så vore fallet kommer vi aldrig att använda dem. Så olika – och typiska – har budskapen varit från regimen i Damaskus. Häromdagen hördes dock larm från Turkiet och igår också från Washington: Bashar al-Assad är i färd med att mixa kemikalier som tillsammans bildar nervgasen Sarin.

Om den allt mer trängde diktatorn verkligen är så desperat att han sätter in kemiska vapen i inbördeskriget är dock oklart. Vinsten på slagfältet framstår som osäker medan förlusten i form av en internationell reaktion är desto mer säker. En sådan motiveras både av det mänskliga lidandet och en rädsla för att kemiska vapen ska hamna i händerna på terrorister.

Enligt FN har inbördeskriget krävt 40000 liv och dagligdags kommer rapporter som man helst inte skulle vilja se. Ju värre det blir, desto mer ökar kraven på ett internationellt ingripande. Hittills har dock framför allt Rysslands rör-inte-min-kompis-linje satt stopp för allt utöver tom FN-retorik. Samtidigt finns det en välmotiverad tvekan att inte reservationslöst omfamna rebellerna eller för den delen faktiskt intervenera.

Annons
X

Det är påtagligt att viljan att militärt ge sig in i Syrien är sval, men detta kan ändras om diktatorn spelar ut det kemiska kortet. Det kan bli en
game changer. Pentagon uppges ha färdiga planer och detsamma gäller sannolikt Israel. Det antas att Syrien utöver Sarin förfogar över ytterligare en typ av nervgas samt senapsgas, som huvudsakligen förvaras i lagerhus 417 i Damaskus och lagerhus 419 i Homs.

Om al-Assad vill undvika en internationell intervention är det således bäst att hålla fingrarna borta från kemilådan. Det betyder inte att han verkligen kommer att låta bli. Regimens välgörare i Iran kan dessutom vilja något helt annat.

På Natos utrikesministermöte uppges Turkiet få grönt ljus för sin begäran om att få tillgång till roboten Patriot.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Även om syftet nu är defensivt (förstärka luftförsvaret längs gränsen mot Syrien) bidrar den kommande utplaceringen av vapensystemet till att trycket mot diktatorn ökar ytterligare: Det kan också användas för att slå ut det flygvapen som al-Assads styrkor blir alltmer beroende av eller upprätthålla en flygförbudszon.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X