Ledare

Ivar Arpi:Grannsamverkan eller grannfejd?

Ivar Arpi
Och där: Sverige, hugget i granit.
Och där: Sverige, hugget i granit. Foto: TOBIAS RÖSTLUND / TT NYHETSBYRÅN
Under strecket
Publicerad
Annons

Varför ville regeringen ha möjlighet att stänga Öresundsbron? Det är inte helt tydligt. I signalpolitikens tid blir analyser av framlagda förslag något slags kremlologi. Inte alltid överensstämmer det politiker säger med förslagen de lägger fram. Ett exempel är när tillfälliga uppehållstillstånd lanserades som ett sätt att förbättra integrationen. På direkta frågor förnekade de som ställde sig bakom förslaget att det hade något som helst att göra med att minska antalet asylsökande. Det lurade nog mycket få. Alla med ögon att se med förstod givetvis att det handlade om att minska söktrycket. Politiker borde ha ryggrad nog att vara ärliga med vad deras politik syftar till, även om det är ett känsligt område man pratar om.

Förslaget om att få möjligheten att stänga Öresundsbron är dock något annat. En tolkning är att själva debatten sänder en signal till omvärlden. I så fall har signalen gått fram, utan att något faktiskt har hänt. En annan tolkning av regeringens förslag är att man vill ha möjlighet att vid en akut situation ensidigt stänga Öresundsbron. Med ensidigt menas att det alltså skulle kunna göras utan längre överläggning med Danmark.

Annons
Annons

Sedan Sverige börjat strama åt sin migrationspolitik har danska regeringen blivit alltmer nervös. I princip var det bara Dansk Folkeparti som gav båda tummarna upp till att Sverige införde tillfälliga gränskontroller, eftersom de själva vill göra detsamma mot tyska gränsen. Den danska regeringen har dock öppet sagt att de kommer att ”bjuda under” Sverige. De vill helt enkelt att alla asylsökande ska söka sig till Sverige i stället för att stanna i Danmark. I dag rapporterade det danska statsägda tågbolaget DSB att de inte har kapacitet att utföra de ID-kontroller som den svenska regeringen kommer ålägga dem. I stället säger de att de kommer sluta trafikera Öresundsregionen. Vad det säger är att den svenska regeringen är beroende av danskt samarbete för att hindra asylströmmen till Sverige fortsätter.

Även Moderaternas förslag om att köra tillbaka de asylsökande till första ankomstland, vilket innebär Danmark och Tyskland för oregistrerade, är beroende av danskarnas samarbete. Ett Danmark som alltså är avsevärt mer bestämda i uppfattningen att avskräcka asylsökande från att stanna där. Sverige säger: stanna där ni är. Danmark säger: fortsätt till Sverige.

I det här spelet är en möjlig tolkning att en ensidig stängning av Öresundsbron skulle vara ett kort på handen vid förhandlingar mellan Danmark och Sverige. Om Danmark vägrar samarbeta med Sverige blir det annars mycket svårare att minska söktrycket. Detta är en skarp konflikt mellan våra länders respektive intressen. Vi behöver akut minska antalet som kommer hit, och danskarna har inget som helst intresse av att problemet i stället lämpas över på dem.

En möjlig lösning är att Sverige är med och finansierar en stor del av danska gränskontroller mot Tyskland. Det skulle i alla fall göra att det nationella intresset för Sverige och Danmark hamnade i linje med varandra. Hur realistiskt något sådant är, är svårt att säga. Det tillhör nog ovanligheten att ett land hjälper ett annat med gränskontrollen.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons