Annons
X
Annons
X

Grannsamverkan

LO:S BREVKOMPISAR | EN STRÅLANDE KAMPANJ

Först tyckte jag att det var en sällsynt dålig kampanj. Inte för att den kritiserar eller avkräver folkvalda svar – det ska självfallet alla folkvalda klara av – men för att den oinbjudet kliver in i både riksdagsledamöternas och deras grannars privata sfär och föreslår lite grannfejd så här på vårkanten. Det ­kändes inte schysst.

Jag har ändrat mig. LO:s kampanj, i vilken de alltså skickar brev till borgerliga riksdagsledamöters grannar, är strålande! Den har fått massor av uppmärksamhet. Många politikergrannar är upprörda, mest för att de ogillar att bli LO:s kampanjredskap. I Aftonbladet i går berättade centerns Roger Tiefensee att han fått samtal från flera i sitt grannskap som tycker att LO tar det politiska samtalet till nya fulhöjder.

Jodå. Visst är det en bra kampanj. Inte bara för att den tydligt visar politikens solkigare sidor, utan också för att den ger de utsatta riksdagsledamöterna chansen att bemöta LO:s påståenden. Ty naturligtvis stämmer det inte ens, det där påträngande brevet. Detta påpekar bland annat folkpartisten ­Johan Pehrson, som tar upp korrespondensen i ett öppet brev till Wanja Lundby-Wedin. Han skriver som följer:

Annons
X

”Tvärtemot vad ni påstår kommer ingen att kunna få sin sjukpenning indragen utan att rehabilitering och andra åtgärder uttömts. Vi försämrar inte anställningstryggheten. Tvärtom. Vi ger den som varit sjukskriven länge och som vill ­prova att ta ett annat jobb rätt till tjänstledighet från det gamla jobbet. Och i stället för att bli ­förtidspensionerad efter ett år med 64 procents ­ersättning, så införs en möjlighet till förlängd sjukpenning med 75 procents ersättning. Varför kan Ni inte berätta hela sanningen för människor?”

Frågan är befogad, men vi vet förstås redan hur svaret lyder. Det spelar ingen roll att de regler som Alliansen nu inför bär tydlig inspiration av ett förslag till sjukskrivning som LO själva lade fram i idéskriften Sjukas rätt till stöd så sent som förra året. Inte ens om regeringen hade tagit hela LO:s skrift och gjort verklighet av den hade Lundby-Wedin & Co låtit bli att skicka brev till riksdagsledamöternas grannar.

LO:s kampanj har nämligen ingenting med sjukskrivningsmodeller att göra. Det är ren och skär partiaktivism. Så tack, LO, för att ni gör livet lättare för alla dem som emellanåt förirrar sig in i tanken att ni bara är ett fackförbund, med en helt egen agenda för medlemmarnas bästa.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Idag startar LO sin kongress. En av punkterna på dagordningen är den segdragna debatten om jämställdhetspotter i avtalen. Stämningsläget, om man ska hårdra det, är att tjejerna vill, men inte killarna.

  IF Metall hotar då och då med att lämna hela LO-samordningen om Ylva Thörn med flera kvinno­dominerade medlemsförbund inte slutar att kräva jämställdhetspotter. Det lär bli bråk, som vanligt.

  Mest intressant med denna heta LO-potatis är dock att den visar hur grund solidariteten är. En plaskdamm, på sin höjd. Inte ens inom LO går det att uppbringa enighet kring frågan om jämställda löner och kliver vi utanför LO-sfären är solidari­teten ännu svagare, det blev vi nyligen varse. När Vårdförbundet gick ut i strejk för några veckor ­sedan stod varken syster Wanja eller syster Ylva vid sjuksyrrornas sida.

  Men visst kan LO uppbringa trohet. Syster social­demokrat kommer de förmodligen aldrig att ­svika, oavsett vad det innebär för medlemmarna.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X