Annons
X
Annons
X

Grannar ser om varandras hus

LEDARE | PER GUDMUNDSON

Mycket är ännu oklart när det gäller frågan om vad som fick Anders Behring Breivik att begå fredagens terrorattentat. Att döma av hans egna skriverier på internet har han rört sig i en rasistisk miljö där man där man betraktar demokratiskt valda företrädare som landsförrädare.

Man vill tro att det rör sig om en ensam galning, men en kraftfull bomb riktad mot regeringsbyggnaderna och en massaker på ungdomar aktiva i det ledande politiska partiet kan inte beskrivas som något annat än en utstuderad terrorattack, och en sådan är knappast möjlig utan vare sig vardagliga kontakter med omvärlden eller ideologisk näring från likasinnade.

På sjuttiotalet härjade den kommunistiska terrorn. På åttiotalet den nationalistiska. På nittiotalet anlades mordbränder i ekologins namn, medan det gångna decenniet har präglats av den islamistiska terrorismen. Ett helt spektrum av frågor och ideologier kan utnyttjas för storskaliga blodbad.

Annons
X

Nazister har åtalats för terrorbrott i Sverige så sent som 2005, när de försökte framkalla raskrig genom sabotage. Lyckligtvis gällde det mest pojkrumsfantasier den gången – men attentaten i Oslo visar hur suddig gränslinjen är mellan den politiske rättshaveristen och mördaren, och hur viktigt det är att inse att terrorn har många ansikten.

Det finns de som menar att våldsdåd kan härledas till ett påstått samhälleligt förtryck. Att aggressioner är en följd av utanförskap, fattigdom eller det mångkulturella samhället. Men man blir inte måltavla för terror på grund av vad man gjort, utan på grund av sin sårbarhet.

Den politiska extremismen slår till där den kan.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vid våldsdåd är reflexen krav på bredare kontroll. Efter självmordsbombaren i Stockholm i vintras, till exempel, restes krav på att Säkerhetspolisen skulle scanna av hela Facebook (vilket Säpo pedagogiskt förklarade vore oförenligt med demokratin). Det problematiska är ju att detta öppna samhälle skulle gå förlorat i samma ögonblick som vi överlät åt säkerhetstjänsterna att kartlägga varje form av ideologisk extremism i befolkningen.

  En vanlig dag ska man kunna parkera sin bil på Fredsgatan utanför Rosenbad utan att drabbas av misstanke, eller skicka iväg barnen på sommarläger utan fruktan. Det är det öppna samhälle vi vill ha.

  Det som krävs är då social kontroll, öppen, medborgare emellan.

  Vittnen säger att Anders Behring Breivik har setts i uniformsliknande kläder ett flertal gånger. Vad är det, om inte en varningssignal som kunde ha fått omgivningen att undra om allt stod rätt till? På samma sätt borde debatterna på internet ha fått varningsklockorna att ringa. Det är ändå stor skillnad mellan att kritisera politiken och att kalla Gro Harlem Brundtland för landsförrädare.

  När pratade du med din granne senast?

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X