Annons
X
Annons
X

Grannar med olika syn på invandring

OSLO. I Sverige är det inte tillåtet att diskutera om invandringen ska begränsas. I Norge är det inte tillåtet att diskutera om landet ska ta emot fler flyktingar. Så ser nidbilden av de två grannländerna ut när man förflyttar sig över gränsen.

Norges statsminister Erna Solberg och Sveriges avgående statsminister Fredrik Reinfeldt vid FN-mötet i New York.
Norges statsminister Erna Solberg och Sveriges avgående statsminister Fredrik Reinfeldt vid FN-mötet i New York. Foto: PONTUS HÖÖK/TT

I amerikanska tidningen New York Times sammanfattade reporter Hugh Eakins skillnaden mellan Norge och Sverige på följande sätt:

– I Sverige har ett noga övervakat invandringsvänligt samförstånd upprätthållit en anmärkningsvärt liberal politik, samtidigt som det finns ett tabu mot att diskutera de sociala och ekonomiska kostnaderna. I Norge har sedvanan att säga det som det är, kopplat med effektiva myndigheter, resulterat i en tuff och omedgörlig inställning till hur många, och vilka flyktingar som får komma.

Många medier i både Norge och Sverige har kopplat statsminister Fredrik Reinfeldts uttalande om att ”vi måste öppna våra hjärtan”, med den norska regeringens nej till de 123 mest handikappade av de 1 000 kvotflyktingar som landet sagt att det ska ta emot från Syrien.

Annons
X

– Ska vi ta emot personer som har stora handikapp, kräver det att bostäder och annat tillrättaläggs. Det är krävande för norska kommuner, sa Norges statsminister Erna Solberg när hon motiverade avslaget.

Skillnaden är att den svenska regeringen säger att: ”Är du från Syrien så får du asyl”, medan den norska regeringen håller käft
Ann-Margrit Austenå

Striden om synen på invandringen skruvades upp ytterligare ett hack när den norska debattören Elin Ørjasæter i ett debattinlägg i norska Aftenposten och i SvD på onsdagen föreslog att det ska upprättas ett dansk-norskt forskningsinstitut som ska kunna ge svenskarna den statistik om invandringen de behöver.

– Som broderfolk bör vi finansiera driften. Svenskarna behöver nämligen hjälp. Långt framskriden ideologisk blockering gör dem ur stånd att hjälpa sig själva, skriver hon.

**Svenska forskare **är snabba att såga hennes analys.

– Det inlägg Elin Ørjasæter skrivit är illa underbyggd sensationalism. Innehållet är vilseledande och andas konspirationsteori, skriver Martin Hällsten, docent i sociologi på Stockholms Universitet.

I Norge är det Fremskrittspartiet som styr Justitiedepartementet, som ansvarar för flyktingpolitiken och asylförläggningarna. Men det är inte bara det som gör att debatten är annorlunda. Dagen efter det svenska valet träffade jag en av Arbeiderpartiets PR-medarbetare som följde den partiledaren Jonas Gahr Støre till en radiodebatt.

**– Ingen norsk **politiker skulle ha kunnat gå ut och säga det som Fredrik Reinfeldt sa om att vi ”bör öppna våra hjärtan”. Inte ens Audun Lysbakken, som leder det norska vänsterpartiet, sade PR-medarbetaren.

Ann-Margrit Austenå, som leder Norsk organisasjon for asylsøkere, NOAS, håller med:

– Under de senaste 10-15 åren har det utvecklats en politisk retorik som handlar om att här gäller det att ha kontroll över vilka grupper som får komma in i landet. Det lever kvar en tro att de flesta asylsökande är grundlösa och att det därför måste vara en sträng gräns- och identitetskontroll, säger hon.

I praktiken är det inte så stor skillnad i hur flyktingar från till exempel Syrien behandlas. Även i Norge får de flesta bo kvar i landet.

– Skillnaden är att den svenska regeringen säger att: ”Är du från Syrien så får du asyl”, medan den norska regeringen håller käft, säger Ann-Margrit Austenå.

I Norge är den politiska kontrollen över Utlendingsdirektoratet, UDI, också större än den är för Migrationsverket i Sverige, som själva bestämmer vilka kriterierna ska vara för asyl

– Den borgerliga regeringen har skurit ned UDI:s budget med 15 miljoner kronor och sagt åt myndigheten att den ska prioritera de asylsökande där det är störst möjlighet för att de kan skickas tillbaka till hemlandet.

**– Det gör att **det kan ta 4-6 månader innan en flykting från Syrien kallas in till den första intervjun. Informationen om det sprids blixtsnabbt till andra syrier och gör att de väljer Sverige i stället, säger Ann-Margrit Austenå.

Skillnaden i antal asylsökande är stor. I fjol kom drygt 54 000 asylsökande till Sverige, mot 12 000 till Norge samma år. Ser man bara på syrier kom det 18 754 asylsökande därifrån till Sverige jan-aug i år. Under samma period kom det 1 135 asylsökande från Syrien till Norge.

Annons
Annons
X

Norges statsminister Erna Solberg och Sveriges avgående statsminister Fredrik Reinfeldt vid FN-mötet i New York.

Foto: PONTUS HÖÖK/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X