Annons
X
Annons
X

Granlunds fräckis fixade drömfinal

Mikael Granlunds jättefräckis tände hoppet om en skräll.

Av TT

Sedan kunde ingenting stoppa Finland från att 3-0-besegra Ryssland - och ordna en drömfinal mot Tre Kronor i ishockey-VM.

– Att slå Finland i en final, det finns inget bättre, säger Tre Kronors Magnus Pääjärvi-Svensson inför söndagens finnkamp.

Finlands hittills enda VM-guld kom efter finalsegern mot Tre Kronor i Stockholm 1995. Då hette en av de unga hjältarna Saku Koivu.

Annons
X

I Bratislava 2011 har hockeyvärlden fått se en ny finsk stjärna tändas.

19-årige Helsingforsforwarden Mikael Granlund spelade fram till två mål i kvartsfinalen mot USA (4-1).

Mot Ryssland skrev han själv in sig i målprotkollet - och i historieböckerna.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I början av andra perioden tog Granlund, som är draftad av NHL-laget Minnesota, plats bakom det ryska målet. Han lade upp pucken på bladet, vände runt och svepte in 1-0 i krysset bakom en överrumplad Konstantin Barulin.

  En så kallad Zorro-fint, en prestation jämförbar med Peter Forsbergs frimärksstraff i OS-finalen 1994 och VM överlägset snyggaste mål hittills.

  I tredje perioden tappade de ryska spelarna humöret, drog på sig flera utvisningar och Finland kunde glida ifrån. Jani Lajunen hann först på sargreturen från sitt eget skott, sköt igen och såg pucken precis glida över mållinjen - vilket väl symboliserar vilket lag som hade marginalerna på sin sida.

  3-0 sköt Jarkko Immonen. Det var hans åttonde mål i turneringen, lika många som Patrik Berglund, och de delar ledningen i skytteligan.

  För Ryssland fullbordade nederlaget andra raka VM-fiaskot efter finalförlusten mot Tjeckien förra året.

  Återigen hade ryssarna ett högklassigt lag med stjärnor som Alexander Ovetjkin och Ilya Kovalchuk. Men återigen misslyckades coachen Vjatjeslav Bykov med att göra ett lag av alla skickliga spelare.

  Ryssland får nu möta Tjeckien i bronsmatchen - guldet gör två nordiska länder upp om i en VM-final som har alla möjligheter att bli en klassiker.

  Bratislava TT:s utsände

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X