Gränges vd:”Det här drabbar amerikanska konsumenter”

Aluminiumbolaget Gränges är ett av de bolag som direkt påverkas av USA importtullar på stål och aluminium. Bolagets vd Johan Menckel gästade Ekonomistudion och pratade om hur företaget påverkas och att man hoppas på att få dispens från tullarna:

– Vi tittar på hur det här slår och vi jobbar på att få ett undantag, säger han.

Under strecket
SvD Näringsliv
Publicerad
Annons
Efter reklamen visas:
Ekonomistudion Gränges

För två år sen förvärvade Gränges den amerikanska aluminiumbolaget Noranda, vilket gjorde att man etablerade sig ordentligt på den amerikanska marknaden, med en helamerikansk produktionskedja för sina aluminiumprodukter. Därmed, menar Johan Menckel, slår importullarna på aluminium inte så hårt mot Gränges.

– För oss är det viktigt att finnas i den region där vi levererar till våra kunder, och vi vill vara oberoende av den här typen av politiska handelshinder, säger han i SvD:s Ekonomistudion.

Det senaste året har Gränges märkt av en större efterfrågan på sina produkter i USA, framför allt efter att USA införde 100-procentiga strafftullar på kinesiska aluminiumprodulter. Och även om de nya tullarna inte kommer slå mot bolaget direkt kommer man känna av en indirekt effekt som Johan Meckel hoppas kunna undvika:

– I många fall är det våra kunder som har ansvaret för införseln av material, och därmed också tullavgifterna. Vi tittar på hur det här slår och jobbar på att få ett undantag, säger han.

De nya tullreglerna som kommer innebära ett prispåslag på 10 procent på importerat aluminium, och 25 procent på importerat stål har väckt kraftiga reaktioner världen över och bäddat för ett handelskrig. Bland annat har EU hotat med att införa egna strafftullar på en rad amerikanska varor, som ett svar på Donald Trumps utspel. Men Johan Menckel tror inte tullarna blir långvariga eftersom högre priser på stål och aluminium kommer slå tillbaka mot USA.

– Det är svårt att sia om Donald Trump, han är oförutsägbar. Men jag tror att över tid så kommer tullarna försvinna, för de som drabbas mest i slutändan är amerikanska konsumenter, säger han.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons