Aktieanalys

Daniel Svensson/Daniel Zetterberg:Gränges gräver guld i USA

Gränges presterar finfin avkastning i en tuff bransch genom strikt fokus på specialprodukter med högt förädlingsvärde. Nu står bolaget i begrepp att dubbla verksamheten genom förvärv av ett USA-bolag som är mer spretigt. Risken ökar, men även potentialen.

Under strecket
Publicerad
Annons

Att valsa aluminium låter inte som en verksamhet med större förädlingsvärden. Men i nästan alla sektorer finns det nischer där duktiga företag kan skapa avkastning som påminner om mycket mer sexiga verksamheter. I detta fall tänker vi på Gränges. Bolaget är noterat på börsen Midcap-lista med 6 miljarder i börsvärde och tillverkar material för värmeväxlare, i aluminium, vid två fabriker i Sverige och Kina.

I veckan kom bolaget med sin halvårsrapport (torsdagen 21 juli) som visade att avkastningen på sysselsatt kapital var 19,5 procent under tolvmånadsperioden fram till sista juni. Det är nära bolagets målbild 15-20 procent och definitivt en imponerande nivå för ett materialbolag. Visst har den svaga svenska kronan hjälpt till eftersom Gränges har nettointäkter i euro och dollar, men en minst lika stor del i framgången har effektivisering och ökade volymer.

Annons
Annons
Annons