Annons
X
Annons
X

Grand Hotel efter kritiken: ”Vi borde sagt nej till SD”

Efter kritikstormen mot Grand Hotel som upplät sina lokaler till en omdebatterad SD-gala i fredags gör hotellet nu en pudel och skriver att man ångrar hela arrangemanget.

– Med facit i hand borde vi självklart brutit kontraktet, säger hotellets vd Pia Djupmark till SvD.

SD:s gala på Grand Hotel
Foto: Tomas Oneborg

Grand Hotel fick ta emot tusentals protester och dåliga recensioner efter att ha inhyst prisgalan ”European freedom awards” i fredags. I en kampanj i sociala medier uppmanades människor att ge hotellet en stjärna – det lägsta betyget.

Flera kunder valde dessutom att flytta sina evenemang och avbryta bokningar efter prisgalan.

Grand Hotel har hittills varit tystlåtna om situationen men tar nu bladet från munnen. I ett pressmeddelande på söndagen skriver de att de ångrar kontraktet och att det är ett ”evenemang vi borde ha avböjt”.

Annons
X

– Vi har en stark tradition av att inte bryta avtal men i det här fallet är jag den första att erkänna att vi skulle ha gjort det. Det här är en av de få gångerna som det gått fel, säger hotellets vd Pia Djupmark.

Hon säger att Grand Hotel tittade juridiskt på kontraktet för att se om det gick att säga upp bara veckor före galan. Sedan försökte man förmå parterna att hitta en annan lokal.

– Själva bokningsförfarandet har skett på samma sätt som alla andra bokningar men när det kom upp till mig hade det gått för långt och kontraktet var redan påskriven. Jag tror inte att man från början visste så mycket om slutkunden, det här företaget har vi inte haft tidigare, säger Djupmark och tillägger:

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag bjöd hit en av värdarna för ett öppet samtal och berättade att det kommer att påverka både gäster och personal. Jag försökte få dem att avboka och hitta en annan lokal.

  Hon menar att både förtroendekapital och hotellets rykte tagit skada och att de nu ska se över rutinerna.

  – Vi vill vara en neutral mötesplats som inte bedömer våra gäster eller deras åsikter. Men vi måste se vart man ska dra gränsen och vi har satt för många andra i en knivig situation.

  ”European freedom awards” var namnet på fredagens omdiskuterade prisgala på Grand Hotel i Stockholm. Festen finansierades av deltagarna själva och av en tankesmedja kopplad till den partigrupp som Sverigedemokraterna tillhör i Europaparlamentet.

  Nigel Farage från EU-kritiska Ukip var en av hundratals företrädare för flera europeiska högerpopulistiska partier som fanns på Grand i fredags.

  Farage talade om SD-samarbetet, att Europa måste ändra förhållningssätt till Putin samt kallade ett svenskt utträde ur EU ”en viktig fråga”.

  Den tidigare Ukip-ledaren som har uttryckt beundran för både Putin och Rysslands handlingskraft talade bland annat varmt om samarbetet med SD.

  – Jag var skeptisk tidigare för det finns en gammal historia där som inte är bra. Men 2014 gjorde vi en uppgörelse med Sverigedemokraterna och har haft ett positivt och lyckat samarbete med dem i Europaparlamentet, sade Farage till SvD i fredags.

  Bland de inbjudna fanns också företrädare från bland annat det belgiska populistpartiet Folkets parti och tyska högerpopulistiska partiet (AfD).

  Tidningen Dagens ETC berättar också om personal som hyste obehag inför fredagskvällens tillställning.

  – Ingen ska behöva göra det här. Vi har jättemånga med olika etniska bakgrunder på hotellet, sade en anställd till tidningen.

  Annons
  Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X