Granatäpple skyddar mot cancer

Den för oss exotiska och frörika frukten granatäpple kan komma att spela en hittills oväntad roll inom cancerbehandlingen. En ny studie visar på skyddande effekt mot prostatacancer.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det är en entusiastisk forskargrupp från Wisconsin-universitet i Madison, USA, som lanserar granatäpplet eller snarare juice gjort på fruktens röda kött som en ny tänkbar cancerbekämpare.
Deras artikel publiceras i prestigefyllda PNAS, USA:s vetenskapsakademis tidskrift, vilket ger teorierna extra tyngd. Forskningen är också betald av regeringsanslag och några pengar från grantäppleindustrins anges inte.
Granatäpplet både växer vilt och är en odlad kulturväxt sedan de egyptiska faraonernas tid i Mellanöstern, Indien, Kina, Japan och Ryssland liksom i Kalifornien och Mexico.

Under senare år har granatäpplets ätbara delar väckt forskarintresse sedan det fastställts att frukten innehåller höga nivåer av två viktiga så kallade fenoler. Det är substansen med antioxidanteffekt som kan motverka de giftiga fria syreradikalerna. Flera olika fenoler finns i många andra växter som till exempel broccoli, grönt te, tomater och vindruvor.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons