Granat hittad i Stockholms innerstad

En granat hittades i Vasastan i går eftermiddag. Militärens experter bedömde att granaten var skarpladdad så flera gator spärrades av och delar av kvarteret kring Torbjörn Klockares gata fick evakueras.
Granaten låg under en av Vägverkets sandlådor på Torbjörn Klockares gata i Vasastan i centrala Stockholm.

Under strecket
Publicerad
En granat hittades i går eftermiddag på Torbjörn Klockares gata i Vasastan. Polisen bedömde att den var skarpladdad och sent i går kväll kördes den bort för sprängning.

En granat hittades i går eftermiddag på Torbjörn Klockares gata i Vasastan. Polisen bedömde att den var skarpladdad och sent i går kväll kördes den bort för sprängning.

Annons

Militärens ammunitionsröjare bedömde att granaten var skarp och polisens bombexperter tillkallades.
– Det rör sig om en avskjuten luftvärnsgranat som inte har detonerat. Den kan detonera om den vidrörs eller av vibrationer
i marken, vilket gör den mycket svår att handskas med, säger Peter Matilainen, yttre kommissarie vid Stockholmspolisen.

Minst tio portuppgångar på gatan fick evakueras och området var avspärrat från fyratiden. De evakuerade som inte hade någonstans att ta vägen fick sitta i en SL-buss som stod parkerad på Torsgatan.
Boende i området tyckte att det kändes overkligt att ha en skarpladdad granat i kvarteret
– Det är första gången i mitt liv som jag inte kan gå hem på grund av en granat. Eftersom jag har småbarn så blir det besvärligt om det blir sent, säger Fredrika Lindsjö Hermelin som bor innanför avspärrningarna.
Jenny Engström som bor i grannhuset hade flera grannar över på grillfest när larmet kom. Flera av gästerna fick sova över.
– Jag kommer att få en hel del folk som vill bo hos mig i natt. Tänk att vår trevliga grillkväll skulle utmynna i ett sådant här drama, säger hon.
Granaten iakttogs under en sandlåda av en privatperson vid 14-tiden i går. Det visade sig vara en 40 millimeters luftvärnsgranat, cirka 20 cm lång och med en sprängkraft motsvarande ungefär två till tre handgranater.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons